Lukunurkka

 • Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja – Reissussa rähjääntyy

  Gregory Heffleyn äiti löytää lehdestä täydellisen tavan viettää lomaa perheen kanssa. Greg ei oikein innostu ajatuksesta, mutta hänen on pakko lähteä perheensä kanssa autoretkelle. Retkellä kuitenkin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista outoa…
  Neropatin päiväkirja-sarja sopii melkein kenelle tahansa. Niille, jotka lukevat paljon, kirja voi olla hauska välipala. Vähemmän lukeville kirja voi tuoda uutta mielenkiintoa muitakin kirjoja kohtaan, sillä kirjassa on paljon huumoria ja hauskoja kuvia. Greg onnistuu aina sotkemaan asiat tavalla tai toisella, mikä tekee kirjasta entistä hauskemman. Kirjaa lukiessani nauroin välillä vedet silmissä. Gregorylla on melko iso perhe. Siihen kuuluu pikkuveli Manny, isoveli Rodrick, äiti ja isä. On hauska lukea kohtia, joissa on Rodrick tai Manny. Jokainen Neropatin päiväkirja on hyvin erilainen. Kaikissa on oma hauska juonensa ja paljon kommelluksia. Greg on aina miettimässä miten mistäkin asiasta selviäisi. Useimmiten hän vain joutuu pahempiin ongelmiin.
  Mielestäni kirja sopii 8 – 14-vuotiaille.
  – Anna

   

 • Erin Hunter: Väärätähden lupaus

  Vaaratahden lupausMyrskyn noustessa Jokiklaaniin syntyy kaksi voimakasta pentua. Myrskypentu ja Tammipentu. Myrskypentu on seikkailunhaluinen, mutta Tammipentu on hieman varovaisempi, ja ehkä hieman viisaampi. Eräänä päivänä Myrskypennulle sattuu onnettomuus ja nimi vaihdetaan Vääräpennuksi. Lisäksi tuntematon kissa alkaa seikkailla kollin unissa. Kuka tuo kissa oikein on?

  Soturikissat-sarja on jaettu kolmeen pienempään sarjaan. Lisäksi on vielä erikoisosia kuten Väärätähden lupaus. Väärätähden lupaus kertoo Väärätähden elämästä, ajatuksista ja tunteista. Luulisin, että kirjailijat ovat halunneet kirjoittaa Jokiklaanista käsin. Yleensä tarina on nimittäin myrskyklaanilaisen näkökulmasta.

  Nimiä ei välttämättä aina muista. Siksi kirjan alusta löytyy lista kissoista. Klaani kerrallaan on esitelty kaikki kissat. Kissat siis elävät klaaneissa. On Myrsky-, Joki-, Varjo-, ja Tuuliklaani. Jokaisessa klaanissa on pentuja, pentujen emoja eli kuningattaria, jotka siirtyvät sotureiksi pentujen ollessa tarpeeksi vanhoja. Pennuista tulee oppilaita. Joko soturi-, tai parantajaoppilaita. Parantajaoppilas opettelee esi-isien kanssa kommunikoimista, ennustusta ja tietenkin parantamista. Parantajaoppilaasta tulee aikanaan parantaja, joka voi ottaa oman oppilaan. Soturioppilaat opettelevat soturilakia, metsästystä ja taistelua. Niin heistä voi tulla sotureita. Soturit metsästävät ja suojaavat klaania. Soturista voi tulla varapäällikkö. Varapäällikkö järjestää partioita ja tekee muuta tärkeää. Päällikön kuollessa varapäällikkö alkaa johtaa klaania. Päälliköllä on yhdeksän henkeä.

  Pidin kirjasta Väärätähden lupaus, sillä siinä oli jännitystä ja vaaratilanteita. Kuvausta oli tarpeeksi. Samoin vuoropuhelua. Suosittelen kirjaa 9-13-vuotiaille.

  – Anna

  Hae / varaa kirja: Erin Hunter: Väärätähden lupaus

 • Robert Galbraith [J.K. Rowling]: Gökens rop

  galbraithGökens rop är J.K. Rowlings deckardebut som sveper dig med till Londons bakgator och en ung kändis sorgliga död. Luna Laundry, den mörka, unga, vackra och framförallt otroligt populära modellen tycks ha tagit sitt eget liv genom att hoppa ner från sin balkong. Nu några månader senare när pressyran äntligen lagt sig, söker modellens broder upp privatdetektiven Comoran Strike för att utreda det mystiska fallet.

  Comoran Strike är en före detta yrkesmilitär med ett söndertrasat privatliv och en mycket kall relation till sin kända fader Rokeby. Han sover i sitt kontor och har en otrolig skuld att betala av. Till sin hjälp har han sin tillfälligt anställda sekreterare Robin, som är nyförlovad och väldigt hjälpsam. De enda ledtrådarna är en dålig CCTV-video som visar två svartklädda män med dold identitet och ett vittnesmål från grannfrun som blivit svartmålad som lögnare i alla tidningar. Tillsammans försöker de dock vinna över alla oddsen, få kontakt med Londons societet och övertyga inte minst sig själv men även hela England om att Laundrys självmord egentligen är ett iskallt mord.

  Jag är egentligen inte särskilt förtjust i deckare men som ett stort Harry Potter fan så beslutade jag mig för att läsa Rowlings senaste bok. Rowling är en fantastisk författare, men jag hade svårt att komma in i boken. Detta kan bero på att deckare inte riktigt är min favoritgenre eller att mina förhoppningar om boken låg förankrade i Harry Potter, men efter att ha läst till ungefär hälften var även jag snärjd.

  Boken är bra och läsvärd, men tro för all del inte att den är lik Harry Potter, för det stämmer verkligen inte. Rowling berättar här en sorglig historia om inte bara en ung flicka och hennes familjeproblem, utan även om en privatdetektiv som har svårigheter att rätta till sitt liv. Ibland är boken lite överdrivet detaljrik, vilket gör att den på ett antal ställen känns aningen långdragen. Boken var för övrigt definitivt värd att läsa och jag rekommenderar den till alla som gillar deckare, brittiska accenter eller helt enkelt en bra bok.

  – Freja

  Sök / reservera boken Robert Galbraith: Gökens rop

 • Malala Yousafzai: Jag är Malala

  Jag är Malala“Jag är Malala – flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna” är den pashtunska flickan Malalas självbiografi, som hon skrivit tillsammans med Christina Lamb. I boken berättar Malala om sin uppväxt i Swatdalen i Pakistan, om dalens historia och bakgrunden till hur talibanerna kom till makten. Berättelsen är väldigt fokuserad på utbildning för flickor, eftersom det är det som Malala brinner för, och hur hon och hennes pappa tillsammans kämpar för att sprida kunskap och medvetenhet om problemen som råder i Swatdalen, särskilt då det kommer till flickors skolgång. Att Malala bara är lika gammal som jag är svårt att förstå. Boken gavs ut år 2013, ett år efter att hon blev skjuten av talibanerna och tvingades lämna Pakistan.

  Det här är en bok som måste läsas. Den ger en inte bara en större förståelse för den pashtunska kulturen och hur världen utanför den västerländska sfären ser ut, utan även en större förståelse för hur talibanerna kunde bli så mäktiga – hur terrorismen får sin grogrund. I början kan boken kännas en aning seg och upprepande och det kan vara svårt att hålla reda på alla namn – namnen är främmande, vissa har samma namn och under berättelsens gång nämns så många. Miljön är beskriven väldigt klart och man får lätt en bild av omgivningen. Såklart färgas hennes beskrivningar av hennes fosterländska kärlek för dalen och hennes längtan att någon dag få återvända, men det stör inte. Man får även en väldigt tydlig bild över kulturen, hur annorlunda den är jämfört med vår kultur. Om Malala inte hade bott i Storbritannien när hon och Lamb skrev boken skulle knappast kulturskillnaderna varit lika framträdande.

  Trots en lite seg början blev boken mycket bättre, det blev lättare att komma in i berättelsen och förstå vad Malala ville ha sagt. Det här är en viktig bok som jag är glad att jag har läst.

  –          Sara

  Sök/reservera boken Malala Yousafzai: Jag är Malala

 • Clara Henry: Ja jag har mens, hurså?

  Ja jag har mens hursåI boken ”Ja jag har mens, hurså?” berättar den svenska youtubern Clara Henry om vad mens är, vilket mensskydd man ska använda, PMS, mensens historia, sexism och feminism och delar med sig av sina bästa tips om allt mensrelaterat. Boken är sprängfylld med fakta, men tack vare Claras lätta och humoristiska ton är den väldigt lättläst. En bok för alla, oberoende av om du är livmoderbärare eller inte.

  Jag fick lära mig mycket nytt jag inte visste från innan och boken har definitivt fått mig att se mer positivt på min mens. Clara Henry är en fantastisk förebild för unga livmoderbärare, jag vet inte om jag själv vore så öppen med att prata om mens om det inte vore för henne.

  –          Sara

   

 • Melina Marchetta: Francesca

  FrancescaFrancesca är tonårstjejen med tjejkompisar, en underbar mamma som håller ihop familjen och hon är åtminstone relativt nöjd med sitt liv. När hon byter skola till en privat katolsk före detta pojkskola, som nyligen börjat ta in flickor ändras allt. Jämlikhet stavas plötsligt tjejtoalett och att hitta nya kompisar är svårt. När det gamla tjejgänget även börjar undvika Francesca så är ensamheten snabbt större än någonsin.

  En dag får även Francescas underbara bubbliga mamma, som alltid är glad och piggar upp alla andra, ett mentalt sammanbrott och kan inte längre ens ta sig upp ur sängen. Ansvaret läggs på Francescas axlar och ingenting verkar längre gå vägen. Dagarna går och ingenting verkar ändras, men hjälp kommer helt oväntat när hon som minst anar det. Borta i horisonten blickar slutligen solen fram och långsamt börjar  Francescas liv reda ut sig. Sist och slutligen lyfts frågan upp: Vet du egentligen vem dina riktiga vänner är?

  Boken är helt underbar och fylld med humor även om flera av bokens teman är väldigt allvarliga. Att Francesca och de andra tjejerna måste kämpa för jämställdhet på skolan, både i klassrummen och på gymnastiklektionerna, reflekterar samhällsproblem som även kan förekomma i våra skolor. Ensamhet, depression och att som ung behöva axla ansvar samtidigt som livet inte är en dans på rosor, är även aktuella teman som träffar rätt. Detta kan vara en av orsakerna varför boken är lätt att relatera till, vilket är en av dess starka sidor. Även om boken tar upp många problem i dagens samhälle och behandlar ungdomars problem så är den inte tung eller svårläst. Jag gillade starkt boken och det var ett nöje att läsa den.

  Melina Marchetta är en fantastisk ungdomsförfattare som behandlar problem som inte alltid är lätta att tala om. Boken riktar sig huvudsakligen till ungdomar i 14-18 års åldern, men även äldre personer kan njuta av läsningen. Denna bok är realistisk och en äkta verklighetscheck till skillnad från hennes första bok Jellicoe Road, dock är Francesca minst lika bra. Jag rekommenderar boken varmt och garanterar att den kommer ge läsaren en trevlig lässtund och en inblick i en tonårig australiensisk flickas liv.

  – Freja

  Etsi/varaa kirja: Melina Marchetta: Francesca

 • Michelle Paver: Henkivaeltaja

  HenkivaeltajatHenkivaeltaja on Muinainen pimeys-sarjan toinen osa. Päähenkilö on Torak suden klaanista.

  Metsään leviää rutto. Nuori Torak lähtee etsimään lääkettä. Matka on kuitenkin pitkä ja odottamattoman vaarallinen. Lisäksi lääkettä etsiessään hänen täytyy poistua tutuilta ja turvallisilta tienoilta. Joku varjostaa häntä. Varjostaja virittää hänelle  tappavia ansoja, joiden takia Torakin matka vaikeutuu. Torakin ystävä Renn lähtee ystävänsä perään. Myös toinen ystävä lähtee mukaan. Susi.

  Torak löytää itsensä mitä yllättävimmistä paikoista. Merikin kääntyy Torakia vastaan. Lopulta Torak ei tiedä kuka on ystävä ja kuka vihollinen.

  Kirjassa hyvin pienikin yksityiskohta saattaa olla tärkeä. Juoni etenee nopeasti, mutta ei liian. Kirjaa lukiessa saa pidättää hengitystä, nauraa kippurassa, jopa itkeä. Tarina on täynnä erilaisia yllätyksiä. On hauska arvailla juonen käänteitä ja yrittää arvata mistä rutto on saanut alkunsa, sekä mikä on lääke tähän hulluteen ajavaan ja rakkuloita aiheuttavaan sairauteen. Kirja on koukuttava. Kuvailua oli tarpeeksi ja tarina oli hyvin realistinen.

  – Anna

  Hae/varaa kirja: Michelle Paver – Henkivaeltaja

 • Sara Kadefors: Lex bok

  lexFramgångssagor, enteprenöriella egenskaper och prestationskrav. Lex går sista året i gymnasiet och är less på allt och alla utom Jonatan, bögen med stylistdrömmar. Hon gör allt för att protestera och är emot i princip allt som är ”normalt”. Det enda hon skulle vilja är att dagdrömma sig bort i evighet, men plötsligt så börjar hennes mamma dejta Bruno, en jobbig zumbadansande författare som ställer för många frågor och som inte haft en bra bok på år och dar. En dag hittar hon på en historia för honom och när han plötsligt tänker ge ut en bok baserad på hennes historia måste hon hitta på något.

   

  För att göra revolt mot allt och förstöra planerna på hans bok skapar hon alter egot Maya, som har en egen blogg. Bloggen bygger på samma historia hon berättat för Bruno, men med kombo av Maya som är precis allt, snygg, sexig och orädd för att skapa rubriker och dessutom har en snygg och egen stil, som Jonatan hittat på, så är hon så mycket bättre. En dag så upptäcker Lex att bloggen och den mystiska Maya blivit en riktig framgång som hela Sverige pratar om och hon inser, för att behålla trovärdigheten och för att få boken stoppad, att Maya måste ses på riktigt. Fan.

  Jag älskar verkligen boken och Sara Kadefors för att hon lyfter fram så vardagliga händelser och gör en fantastisk historia av dem, en historia som känns äkta och älskvärd. Språket är fint och Lex är en så härlig figur som bara är. Även om hon är så passiv och anti som någon kan vara, så blir man inte trött på henne utan man blir närmast nyfiken och vill komma nära och  det gillar jag.

  Jag tycker alla som går på högstadiet/gymnasiet borde läsa den här boken. Den är synnerligen aktuell och allmänt viktig. För en bok som träffar så rätt och bara levererar viktiga synpunkter på rad; rättvisor, orättvisor, dubbelmoral, passivitet och om att bli känd kan inte vara annat än viktig. Problemen samhället skapar och orättvisorna i kändiskapet tas fram, att t.o.m. en antityp som Lex kan skapa en blogg och bli populär. Men kan ens Lex bli känd utan att spela på en dubbelmoral som hon själv fördömer?

  – Freja
 • Maria Turtschaninoff: Maresi – Punaisen luostarin kronikoita

  maresi suomeksiMaresi on nuori noviisi. Hän on hyvin pidetty. Eräänä päivänä saarelle saapuu nuori tyttö. Hän on pelokas. Noviisien saarella uskotaan Äitiin ja hänen kolmeen muotoonsa. Muodot ovat Ruusu, joka on ”nuori tyttö”, Äiti, joka tulee ennen Akkaa ja Akka, joka on kuoleman muoto.

  Pelokkaan tytön nimi on Jai. Maresi ja Jai viettävät paljon aikaa yhdessä ja Maresi saa tietää koko Jain tarinan. Heillä on mukavaa luostarissa kunnes Jain isä saapuu.

  Mielestäni kirja oli hyvä. Kirja oli kaunis ja jännittävä. Lisäksi teoksesta löytyi myös haikeita kohtia. Tunteita löytyi ja kuvaukset olivat uskomattomia! Suosittelen kirjaa kaikille, jotka pitävät suurista tunteista!

  – Anna

  Hae/varaa kirja: Maria Turtschaninoff: Maresi – Punaisen luostarin kronikoita

 • Katherine Boo: Bakom det evigt vackra

  bakom det evigt vackraBakom den stora skylten med textraden “evigt vackra” löpande över sig, som avgränsar flygfältet i Mumbai, finns slummen Annawandi. I Annawandi får vi möta Abdul, Asha, Manju och Sunil. Abdul är en sjuttonårig muslim som arbetar som skrotföhandlare för att försörja sin familj. Asha är mamman med mystiska kontakter, som i hemlighet styr slummen, medan hon försöker höja sin familjs levnadsstandard och byta kast. Manju är Ashas dotter och den enda högskoleutbildade flickan i Annawandi. Sunil igen är den undernärda skrotsamlande pojken.

  En dag tänder Abduls granne eld på sig själv och hela slummen är plötsligt i obalans. Indiens korrupta poliser är inblandade och världsekonomin kraschar med fruktansvärda följder för slummen. Debatten i slummen går på högvarv och ett stort val är på kommande, vilket resulterar i att slummen än en gång lyfts upp i rampljuset. Goda råd är dyra och det minsta felsteg kan vara ödesdigert.

  Bakom det evigt vackra är en inblick i livet i Indiens slum och skildrar vackert olika människoöden. Boken berättar en historia om hur mycket en liten incident kan ändra livet för både enskilda individer och en hel familj. Vi får i tur och ordning följa med huvudpersonerna i deras vardag och liv och får en insikt i karaktärernas verklighet.

  Katherine Boo visar läsarna ett annat sorts liv och hur västvärldens välvilja ibland inte riktigt når fram. Detaljerna i boken är enastående och historien väldigt bra. Trots detta fann jag det svårt att riktigt komma in i boken, dessutom kändes början lite små råddig. Boken är en ögonöppnare och väldigt läsvärd, men kräver lite tålamod och ork. Jag rekommenderar boken för gymnasieelever och äldre.

  – Freja

  Sök/reservera boken: Katharine Boo: Bakom det evigt vackra

 • Johanna Lindbäck: Tänk om det där är jag

  Tänk om det där är jagVar normal. Helt normal. Ha normala kläder, normalt smink, normal stil. Säg normala saker, gilla normala saker. Var normal. Stick inte ut; var inte jobbig, överduktig och äckligt pluggig. Ta kontakt; var öppen, fördomsfri, vänlig, glad och vanlig. Lyckas denna gång.

  Det är Agnes plan när hon flyttat från Stockholm till Umeå och ska börja andra året på gymnasiet. Ingenting får gå fel den här gången. Det ska inte finnas någon Natalie som kan anmärka på allt hon säger och har på sig. Hon ska vara normal och prata med alla och bli omtyckt.

  Hon får en bra start, killen Adam som bor i samma parhus går i samma klass, och redan innan skolan hunnit börja efter sommarlovet har Agnes träffat de flesta av Adams vänner och klasskamrater. Men planen lät lättare i tanken än den är i praktiken. Hur har man normala kläder när man inte vet vad som är normalt i Umeå? Hur säger man normala och roliga saker när man umgås med folk man inte känner men som känner varandra och har en massa inside jokes? Hur blir man omtyckt?

  Agnes inser snabbt att det inte är så enkelt att träffa folk man trivs med, och hon saknar sina vänner från högstadiet. Med dem var det ju alltid så enkelt att umgås, man behövde inte tänka igenom allt man skulle säga eller fundera på vad de tyckte om en. Att umgås med nya människor är utmattande, och helst av allt skulle Agnes tillbringa all sin fritid på sitt rum, men så får man inga vänner, det vet hon.

  Jag tror aldrig jag känt igen mig så i en karaktär som jag kände igen mig i Agnes, även om jag själv inte har varit utan vänner eller flyttat till ett helt nytt ställe. Johanna skriver väldigt beskrivande om hur det är att gå i gymnasiet, om stressen som alltid finns där och hur jobbigt det kan vara att balansera det sociala livet med skolarbetet. En av de bästa ungdomsböckerna jag läst på länge.

  –          Sara

  Sök/reservera boken: Johanna Lindbäck: Tänk om det där är jag

 • Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck: Vi måste sluta träffas på det här sättet

  vi masteHanna är arton år, går sista året i gymnasiet och med drömmar om att flytta med sin bästa vän till Paris. Hon kämpar sig emot våren och studenten. Jens är tjugofyra, har en dotter och är separerad från sin fru Kajsa. En kväll korsas deras vägar på en bar och kvällen tar därefter en helvändning som involverar att Hanna följer Jens hem.

  När Hanna och Jens bryter upp på lördagen så lever de båda i tron att de aldrig kommer ses igen, men ödet vill helt klart något annat. Hanna och Märta sluter en pakt som förbjuder dejtande och börjar planera flytten till Paris. Plötsligt så springer Jens och Hanna in i varandra igen och de båda tvingas inse att de verkligen inte är klara med varandra… Hur blir det då med Paris, exfruar och pakter?

  ‘Vi måste sluta träffas på det här sättet’ är en ganska klassisk kärleksroman för unga vuxna, men med en liten tvist. Boken har en stor möjlighet att vara väldigt sliskig, men håller sig ändå borta från det med hästlängder. Slutet på boken är nämligen i slutändan ändå inte så uppenbart som jag trodde i början. Boken är alltså en riktigt lättläst feel-good roman, som är väldigt läsvärd. Om du söker en lättläst kärleksroman, som sveper iväg dig till en annan sorts liv, så är det exakt den här boken du söker.

  – Freja

  Sök/reservera boken: Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck – Vi måste sluta träffas på det här sättet

 • Lisa Bjärbo: Det är så logiskt alla fattar utom du

  Det är så logiskt alla fattar utom du (2)Ester och Johan har varit bästa kompisar sedan urminnes tider. Johan har varit kär i Ester sedan fyra år tillbaka. Ester trånar efter långhåriga hårdrockare och har aldrig sett Johan som något annat än bästa kompisen. Johan vet att det är så, och har bestämt sig för att inte berätta om sina känslor för att inte förstöra vänskapen. Förutom en pappa som plötsligt börjat jobba över flera dagar i veckan och måste åka in till jobbet och fixa akuta grejer på söndagar måste Johan stå ut med Esters prat om Adam, en långhårig hårdrockare som går året över dem på gymnasiet. Hellre lyssnar Johan på Esters ändlösa tjatter om Adam än förstör vänskapen genom att berätta om sina känslor.

  Bokens handling är ganska klassisk; bästa kompisar där den ena vill mer, och slutet är inte heller överraskande. Boken är skriven i tredje person, men varvar avsnitt ur Esters synvinkel med avsnitt ur Johans synvinkel. Språket är dock lättläst och flytande och boken känns trevlig att läsa.

  – Sara

  Sök / reservera boken: Lisa Bjärbo – Det är så logiskt alla fattar utom du

 • Melina Marchetta: Ett folk utan land

  ett folk utan landVad händer med ett folk när det splittras på det hemskaste sätt? När hälften flyr men resten blir kvar? Finnikin har levt de senaste tio åren i exil. Oförmögna att återvända till sitt rike Lumatere reser Finnikin och hans mentor runt för att förbättra sitt folks levnadsvillkor. Folket från Lumatere är splittrat, de flesta lever i fattiga flyktingläger eller gömmer sig undan förövare medan andra förföljs och dödas. Det enda som binder dem sammans är deras historia och vilja att en dag återvända till deras rike.

  För tio år sedan hände de mörka dagarna där kungafamiljen i Lumatere mördades och riket försattes i kaos. I törstan efter hämd så förbannades riket: alla som blev kvar inom rikets gränser kan omöjligen ta sig ut och alla som är utanför förhindrades att återvända. Plötsligt finns det ett folk som är utan land, identitet och ägodelar. Folket är krossat, familjer splittrade och många är döda. Dock finns det kvar några strimmor av hopp och en önskan om att en dag kunna bryta förbannelsen för att sedan återvända.

  En dag får Finnikin en dröm, prinsen från Lumatere lever och det är hans uppgift att finna honom. Med hjälp av en stum flicka som hävdar att hon kan hitta prinsen och sin mentor, så börjar resan för återförenelse och sökandet efter prinsen. Prinsen som enligt legenden är  den enda som kan bryta förbannelsen.

  I Ett folk utan land tar Melina Marchetta upp problemen med krig och flyktingar. I en underbar och aktuell fantasyroman för ungdomar diskuterar hon om viljan att återvända, om det är möjligt? Finnikin möts ständigt av sitt folks förskräckliga verklighet. Vissa personer har förföljts och dödats, andra lever i en otrolig fattigdom i flyktingläger. Somliga är försvunna.

  Marchettas roman kan inlämpas på händleser i dagens samhälle, exempelvis den syriska flyktingkrisen. Ett folk utan land är medryckande och givande. Förutom att vara en välskriven intressant roman för ungdomar så intresserar den och är läsvärd även för äldre läsare och vuxna. Marchetta är en fantastisk författare som skriver bra böcker som får en att tänka och jag rekommenderar den för ungdomar och äldre läsare.

  -Freja

  Sök / reservera boken: Melina Marchetta – Ett folk utan land

 • Martel Yann: Piin elämä

  Piin elämä”Piin elämä” kertoo ranskalaisen uima-altaan mukaan nimetystä pojasta, Pii (Piscine) Patelista.

  Pii viettää lapsuutensa isänsä omistamassa eläintarhassa Intian Pondicherryssa. Vähän vanhempana Pii tutustuu oman uskontonsa hindulaisuuden lisäksi kahteen muuhun uskontoon, islamiin ja kristinuskoon, ja Piistä tulee sekä harras muslimi, hindu että kristitty, vaikka hänen vanhempansa eivät aivan varmoja olekaan mitä asiasta pitäisi ajatella. Pii saa kuitenkin elää rauhassa uskonnollista vegetaristielämäänsä aina siihen asti kunnes perhe päättää myydä eläintarhan, muuttaa Kanadaan ja aloittaa siellä uuden elämän.

  Jokin menee kuitenkin vikaan, laiva uppoaa, ja Pii löytää itsensä pelastusveneessä keskellä valtamerta seuranaan täysikasvuinen bengalintiikeri.

  Kirjan juoni ei etene kovin nopeasti. Esimerkiksi pelkästään eläintarhasta ja sen myymisestä ja muuttovalmisteluista kerrotaan monta kymmentä sivua, ja juonen kannalta epäolennaisia asioita selitetään tarkasti. Se ei kuitenkaan haittaa, koska juoni ei oikeastaan tässä tapauksessa ole kovin tärkeä. Tarinan kaikki olennaiset osat mahtuisivat varmaan pariin lauseeseen, ja suurin osa kirjan noin neljästäsadasta sivusta koostuukin siitä selityksestä ja kuvailusta. Jos sellaista ei jaksa lukea, ei todennäköisesti jaksa tätä kirjaakaan. Mutta turhalta vaikuttava selitys saa tarinan tuntumaan paljon todellisemmalta kuin se ehkä ilman sitä olisi.

  Piin uskonnollisuuden takia kirjassa on paljon uskonnollisia teemoja ja uskonnollisuudesta yleisesti puhutaan paljon. Se ei silti ole liian häiritsevää, eikä peitä alleen muita asiota tai haittaa juonen kulkua.

  Luulisin että kirja on alunperin tarkoitettu aikuisille, ja vaikka siinä ei varsinaisesti mitään kovin järkyttäviä kohtia olekaan ei se varmaan kirjoitustapansa takia edes kiinnostaisi ihan kauhean nuoria lukijoita. Mutta siis… hyvä kirja.

  – Kaisa
  Etsi/varaa kirja: Martel Yann: Piin elämä
 • Jandy Nelson: Jag ger dig solen

  jag ger dig solenNoah och Jude är tvillingar och bästa vänner, men totalt olika. Jude är den populära tjejen som alla killar gillar, medan Noah är den mobbade konstnärssjälen. Noah målar fantastiskt och sitter helst med nästan i sin skissbok dagarna i ända. Jude är också en konstnär, men hon föredrar mer att fokusera på killar och leva livet. Syskonen har dock ett otroligt starkt band mellan sig och älskar varandra över allt annat.

  Plötsligt ändrar allt när mamman i familjen dör. Tre år senare har Noah slutat måla och Jude har blivit en överspirituell ensamvarg. Tvillingarna har sedan länge slutat tala med varandra och allt är annorlunda. En dag bestämmer sig plötsligt Jude för att försöka ställa allt till rätta. Frågan är dock om ens något går att ställa till rätta när ens tvillingbror blivit en helt annan person, som dessutom inte mer pratar med en? Det lönar sig att läsa boken om man vill ha ett svar.

  Detta är en fantastisk ungdomsroman om kärlek, mörka hemligheter och vänskap. Boken är riktigt bra. Den började lite segt och jag hade rätt svårt att komma igång med den. Efter ett tiotal sidor var jag dock fast och jag sträckläste därefter boken. Jag rekommenderar varmt boken för alla som gillar ungdomsromaner och speciellt för dem som gillar underbara historier om kärlek och vänskap. Detta är inte en bok som alla andra och den är verkligen läsvärd, det bästa är nästan att du inte kan förutspå bokens slut. Inte ens halvvägs in i den! Jandy Nelson vrider och vänder om karaktärernas tillvaro ständigt och du har inte en aning om var du slutligen landar.

  – Freja

  Sök / reservera boken: Jandy Nelson: Jag ger dig solen

 • Jandy Nelson: Himlen börjar här

  HimlenBailey och Lennie har hängt ihop hela livet och har ett fantastiskt starkt syskonband. Plötsligt dör Bailey oväntat i en hjärtattack under en teaterrepetition och Lennie blir ensam kvar. Lennie spelar klarinett och har läst Svindlande höjder 23 gånger, men utan Baily vet hon inte riktigt vem hon är. Då dyker en ny kille, Joe, upp i skolans orkester. Joe har bott i Frankrike och är otroligt snygg, charmig och musikalisk. Plötsligt så finns det kärleksstrul och en stark vänskap i Lennies sorg, en kanske inte alltid så lyckad kombination.

  Boken är en sådan där nästan äckligt härlig och fantastisk bok som du sträckläser. Du får både gråta och skratta under din lässtund. Snabbt är du fångade i bokens värld och drömmer dig bort till Lennies mormors fantastiska trädgård samt fantiserar om Joe, ”drömprinsen”. Boken var helt underbar och jag funderar skarpt på om den blivit min nya favoritbok.

  Boken målar upp en helt annan värld, samtidigt som den är väldigt autentisk. Det här kunde hända, även om det är ganska otroligt. Omgivningen och personerna är ett mästerverk av Nelson. Du kan nästan se mormoderns fantastiska rosenbuskar och känna Lennies smärta och desperation. När Lennie skriver dikter på allt från pappersmuggar till godispapper och låter dem flyga med vinden skapas någon form av magi. Magin fortsätter genom hela boken.

  Boken är alltså nära på magisk och det är nästan som om man skulle kunna bli kär i den. Jag ger boken den fulla poäng. Om du vill läsa en fruktansvärt bra och romantisk bok så är det Himlen börjar här du ska läsa. Du känner även lätt igen dig själv i personerna, dras med till en annan plats och får uppleva romantik i en nutida miljö, vad mer kan du önska dig?

  – Freja

  Sök/reservera boken: Jandy Nelson: Himlen börjar här

 • Henning Mankell: Eldens hemlighet

  eldensBoken är skriven av Henning Mankell och baserar sig på sanning. Boken är jättebra skriven och berättar bra hur människor i fattiga länder har det. Just denna bok utspelar sig i Mosambic som är ett av världens fattigaste länder.

  Bokens huvudperson Sofia bor med sin familj i en liten by som en natt blir attakerad av banditerna (en orts mördargäng). Sofias pappa dör, men hennes syster och mamma klarar sig och de beger sig av med några andra bybor. Men efter en tid börjar de bråka om vart de ska gå och skiljer åt sig och går åt olika håll. Sofias familj har tur och träffar en gammal dam som vet vägen till en stad men den gamla kvinnan dör en natt och de får fortsätta ensam. En dag kommer de till en ny by där de bosätter sig och startar ett nytt liv.

  En bit bort från byn ligger ett majsfält där de jobbar, till fältet går en stig som ingen får gå bort från, men en dag leker Sofia och hennes syster och hamnar bort från stigen och Sofia trampar på en mina. Sofia som trampade på minan klarade sig men hennes syster dör av det hårda trycket. Sofias ena ben ramlar av och det andra måste amputeras. Sofia hamnar på ett sjukhus i staden och måste börja lära sig gå igen. Sofias sår läker bra och när allt är som ljusast blir allt svart igen.

  I boken finns ganska många grymma saker så jag skulle inte rekommendera för barn under 11 år. Annars är boken jättebra läsning för lite äldre barn.

  – Kalle

  Sök/reservera boken: Henning Mankell – Eldens hemlighet

 • James Bowen: Gatukatten Bob

  gatukattenGatukatten Bob handlar om kärlek och tillit samt relationen mellan en f.d. knarkare och en gatukatt. Boken är inte en ungdomsroman, utan en vuxenroman. Detta hindrar absolut inte unga människor, som tonåringar, att läsa den. Tvärtom, denna bok passar minst lika bra för yngre läsare som för äldre och är ett måste för kattälskare. Boken är verkligen en fantastisk historia som finns i ditt hjärta länge efter att du läst den.

  Boken handlar om gatumusikanten och f.d. knarkaren James Bowen som en dag kommer hem till sin lägenhet och hittar en orange katt utanför dörren. Snart så flyttar katten in till James och får namnet Bob. Det här är början på en fantastisk vänskap mellan en man och en unik katt. James är alltså en gatumusikant som spelar gitarr på Londons gator för att tjäna sitt levene. En dag råkar Bob följa med James då han far iväg för att spela. Till en början är James irriterad på Bob, men när denne ligger hopkrupen i gitarrfodralet och drar till sig en massa uppmärksamhet och pengar, ändrar hans inställning snabbt. Bob blir en succé och han får följa med James ut på gatorna dagligen.

  Bokens berättare är James och förutom att berätta om Bob, så skriver han mellan varven om sitt eget liv. James skriver bl.a. hur han blev en missbrukare, som sov på gatorna och hur det är att försöka rycka upp sig, ta sig i kragen och bli en normal medborgare igen. Han berättar även hur hårt livet kan vara för någon som verkligen vill bli bättre och hur man plötsligt blir en icke-person när man blir hemlös. Dock handlar boken mestadels om Bob och hur han hjälper James att ta tag i sitt liv.

  Så här börjar då alltså Bobs och James äventyr ute på gatorna. Bokens språk är väldigt enkelt och jag läste ut boken på en väldigt kort tid. Fastän språket är lätt och boken är snabbläst betyder det inte att boken är dålig. Boken är nämligen en hjärtvärmande och alldeles fantastiskt härlig historia. Det bästa är att denna historia är verklig. Gatukatten Bob och hans ägare James finns på riktigt. Det finns en fortsättning på boken, som heter Mitt liv med Bob. Bob har idag också en egen facebooksida och ett twitterkonto, han är en riktig “kattkändis”. Det finns även många videosnuttar på honom på youtube, det är bara att söka på “Bob the street cat”.

  – Freja

   

  Sök/reservera boken: James Bowen – Gatukatten Bob

   

 • Eppu Nuotio: Koko saaren kingi

  koko saaren kingiTämän kirjan  on kirjoittanut Eppu Nuotio ja sillä on 115 sivua joten se sopii erittäin hyvin 9-12 vuotiaille.

  Kirja kertoo koirasta nimeltä Kingi joka on helsinkiläinen kaupunkikoira. Sillä on joka päivä rutiineja joita se noudattaa ja on tottunut kaupunkielämään. Kingi on kymmenen koiran vuotta joten se on aika vanha koira ja kokenut kaikenlaista arjen tehtävistä remonttiin.

  Yhtenä päivänä Kingi huomaa että emäntä on kalpea ja yskii aivan hirveästi. Onhan emäntä ollut kipeä aikaisemmin mutta tämä vain pahenee. Päivät kuluvat ja emäntä vain yskii joten Kingi yrittää piristää emäntää, mutta mikään ei tepsi.

  Pari päivää myöhemmin emäntä ottaa Kingin pitkälle lenkille ja Kingiä alkaa väsyttää, mutta jos emäntä haluaa poikkeuksellisen pitkän lenkin niin ei sillä väliä. Emäntä laittaa Kingin autoon ja he lähtevät matkaan jonnekin Kingi ei tiedä vielä minne. Matka jatkuu ja he ajavat sillan yli, kun he olevat ajaneet hetken Kingi näkee kummallisen laivan. Auto ajaa laivalle ja matka laivalla alkaa.

  Kun he saapuvat perille he ovat ajaneet pitkään mutta matka ei enää ole pitkä koska emäntä pysäyttää auton ja päästää Kingin ulos ja sanoo. Tämä on uusi kotisi. Kingi luulee kuulevansa väärin mutta kun emäntä ajaa yksin pois ilman Kingiä se tajuaa että emäntä on antanut pois Kingin. Hän on nyt yksin tuntemattomien ihmisten ja muutaman koirankin kanssa. Täällä Kingin pitää asua koko loppuelämänsä, mitenköhän tässä käy…

  – Kalle

  Hae / varaa kirja: Eppu Nuotio: Koko saaren kingi

 • Rick Riordan: Den röda pyramiden

  roda pyramidenDen röda pyramiden är den första boken i en helt ny bokserie av Rick Riordan, Kanekrönikan. Riordans förra bokserie handlade om Percy Jackson och de olympiska gudarna. Denna bok handlar inte mer om de grekiska gudarna utan förflyttar läsarna till gudar som kanske är lite okändare: Det forntida Egyptens gudar. Fastän dessa egyptiska gudar är äldre än de olympiska så är bokens handling insatt i dagens samhälle och fantastiskt påhittig. Jag kan även tillägga att båda bokserierna är mer än läsvärda.

  Det här är boken som med en fantastisk historia lär dig allt om forntida Egyptens gudar. Boken handlar nämligen om Sadie och Carter Kane. Sadie och Carter är två syskon som bott på olika håll sedan deras mamma dog för ca 6 år sedan. Carter har bott med deras pappa doktor Julius Kane, som är en känd egyptolog och som reser jorden runt.

  Det visar sig att familjen Cane är besläktad med faraonerna och de är magiker. En natt på The British Museum råkar Julius Kane, som visar sig vara en stor magiker, släppa lös fem av de mäktigaste Egyptiska gudarna och blir själv tillfångatagen. En av gudarna som släpps fri är Set, som planerar att förvandla Nordamerika till öken och härska över världen. Senast han hade maktplaner skapade han Saharaöknen. Hur ska Carter och Sadie lyckas befria deras pappa för rädda världen från Set.

  Boken är äventyrlig och spännande. Du kan inte läsa en hel sida utan att det har hänt något nytt. Fastän tempot är otroligt högt tappar du aldrig bort dig, eftersom boken är tydligt skriven och har ett lätt språk. Boken lämpar sig för de äldre lågstadieeleverna till högstadieelever, men även äldre personer kan enkelt gilla den. Boken passar bra som högläsningsbok. Jag gillade Den röda pyramiden skarpt. Den var mycket informerande samtidigt som den var underhållande och spännande.

  -Freja

 • John Stephens: Sista stridens bok

  sista stridens bokSista stridens bok är den tredje boken av serien Trolldomens tre skrifter. Man behöver inte ha läst de andra böckerna för att förstå bokens handling för den är så skriven, men dock finns det kapitel med namn man inte vet men det är så liten del så det stör inte.

  Trolldomens tre skrifter är skriven av John Stephens och handlar om  de tre syskonen Kate, Michel och Emma som ska sammanföra de tre skrifterna och döda den ohygglige. Vem den o hygglige är får man aldrig riktigt veta men det gör boken bara bättre.

  Kate har blivit Atlasens väktare och Michel krönikans. Det återstår bara domens eller dödens bok som den också kallas. Den måste Emma som domens boks väktare hitta, det är det boken baserar sig på (att hitta Domens bok).

  Boken börjar där den förra slutat så det tar en stund att förstå men i alla fall blir Emma bortrövad av Rouke och förs in i en portal till den ohygliges borg där sitter hon in låst i ett torn tills hon blir förd till den ohygglige som gör i ordning en stor arme av demoner och gestalter. När Emma träffar den ohygglige visar sig det vara Kates barndoms vän. Han sätter en trolldom på Emma som tvingar henne till att hitta domens bok. Samtidigt planerar doktor Pym syskonens “Beskyddare” (trollkarl) ett sätt att befria Emma. Det blir en stor strid på borggården då man försöker befria Emma.

  Kate använder Atlasen att föra den i säkerhet. När de vant sig med omgivningen fångar en jätte dem. De har hamnat i jättarnas land men jätten visar sig vara vänlig och berättar om jättarnas stad “den höga staden” som blivigt förstörd av “döden”. Syskonen tror att “döden” är Domens bok och beger sig till jättarnas stad.

  I staden hittar de en död kvinna och en lapp där det står återuppliva mig om ni vill ha domens bok. Michel använder Krönikan  och återupplivar kvinnan, men jätten dödar henne med detsamma, men Michel lever i alla de liv som han upplivat med krönikan en dag.

  De får reda på att domens bok finns i de dödas värld men bara döds bokens väktare får lov att gå in i döds riket så Emma måste gå ensam.

  Kate och Michel far till Loris (Trolldomens huvudstad) men staden har blivit anfallen och erövrad så syskonen flyr till en annan ö där de får reda på att en av portalerna från dödsriket finns i Loris. Om Emma skulle använda den skulle domens bok falla direkt i den ohyggliges hand. Hur skall detta gå…

  – Kalle

  Sök/reservera boken: John Stephens: Sista stridens bok

 • John Green: Katherine-teorin

  katherineUnderbarn är otroligt begåvade barn, som lär sig fakta i otrolig fart. Underbarn memorerar, läser och lär sig, det betyder inte att de alla gånger förstår allt de lär sig. Att vara ett geni är inte samma sak som att vara ett underbarn, genier har nämligen kommit på något själv. Underbarn bara memorerar vad andra kommit på och när de är vuxna är de inte längre underbarn, utan helt normala, eftersom folk nu kommit ikapp med inlärningen.
  Katherine-teorin handlar om Colin, som är ett underbarn. Colin är otroligt egocentrerad och är nästan besatt av tanken på att bli ett geni och inte bara vara ett underbarn. Förutom det här är Colin lite speciell: När det kommer till förhållanden har de flesta en viss typ,som man fastnar för och Colins typ heter Katherine. Inte som Catherine, Katherin eller något liknande, utan Katherine med K och e. Problemet är bara den att han blivit dumpad av 19 stycken Katherinor.
  När Colin går ut collage och blir dumpad av den nittonde Katherine så blir pressen för stor. Hassan, Collins enda och bästa kompis, drar med honom på en roadtrip utan mål. Roadtripen får dock rätt tidigt ett slut och Colins sommar tar en helt annan vändning än planerat.
  Boken är kul och annorlunda, vilket gör att den sticker ut ur mängden. Boken är i samma stil som John Greens tidigare böcker och jag verkligen älskar den och humorn i boken. Den är full med härligt nördig fakta, spännande och unika karaktärer och storyn är verkligen en i sitt slag. Boken svarar bl.a. på frågorna ”Kan en matematisk formel visa kärleken och hur länge ett förhållande kommer att vara?” och ”Finns det verkligen personer som är dumpare eller dumpade?”.
  Det finns väldigt många fotnoter i boken, så det kan löna sig att kolla längst ner på varje sida innan man börjar läsa eftersom man annars lätt missar dem. Fotnoterna ger läsningen det där lilla extra och jag rekommenderar att läsa dem alla (eller åtminstone de flesta). Boken är lagom lång och hyfsat lättläst. Jag rekommenderar boken för både kille och tjej samt både för folk som läst hans tidigare böcker, men även för dem som inte läst några från förut.
  – Freja
  Sök / reservera boken: John Green: Katherine-teorin

   

 • Britt Engdal: När natten är som mörkast

  nar natten“När natten är som mörkast” är skriven av Britt Engdal och är en LL bok d.v.s. lättläst och är menad till ungdomar i åldern 11-15. Boken är jättebra skriven och är inte så hemsk som de låter.

  Max är 13 år och bor med sin pappa ensamma i en gammal prästgård. Max mamma har sedan länge varit död och han har inga syskon att vara med.

  Men då natten är som mörkast händer något märkligt, något kallt är i rummet, något vitt och fladdrande. Det är en kvinna med vit klänning som står vid hans säng…..ett spöke.
   Varje natt blir han hemsökt av samma spöke, men när Max pappa flyttar det gamla skåpet i Max rum upphör spöket komma.

  I skolan har Max klass ett grupp arbete om släktforskning och Max får jobba med den sötaste flickan i skolan, Amanda.
  Amanda tänker forska om en släkting som lär ha mördat sitt eget barn och hon hade inte bott inte långt från Max.
  Hade spöket något med henne att göra, det skall Max ta reda på.

  En dag när Max och Amanda går på Max gård ser Max plötsligt ett fotspår och sedan kom ett till fotspår i snön. Det var någon som gick men var osynlig, spöket.
  Spökets spår ledde till det gamla skjulet där det gamla skåpet fanns och spöket stannade framför skåpet.
  Max sökte igenom skåpet och hittade de ett lönn fack och där inne ett fanns brev…
  – Kalle

   

 • Elizabeth Wein: Kodnamn Verity

  verity1En kvinnlig engelsk telegrafist fångas av Gestapo i det Natziockuperade Frankrike, eftersom hon råkar se åt fel håll när hon ska gå över vägen. Efter veckor av förhör och tortyr erkänner hon allt och får två veckor på sig att skriva ner hela sin historia. Historien som handlar om henne själv och hennes bästa vän, flygaren Maddie, som flög henne till Frankrike.

  Det är Queenie som skriver historien även om den till mestadels utspelar sig ur Maddies synvinkel. Boken är inte baserad på en verklig händelse. Det är frågan om en spionroman, som utspelas under andra världskriget. Författaren har absolut lyckas med att skriva en gripande och spännande historia! Boken ger en otroligt bra bild av hur kvinnor i England kunde ha det under andra världskriget. Kvinnor flyger, är spioner och hela rasket, men har det ändå så mycket svårare än männen. Maddie har en enorm passion för flygplan och det är henne och hennes kämpande för att få flyga som är i Queenies berättarfokus.Mellan varven kommer det fram hur det går för Queenie själv i Gestapos högkvarter i Frankrike och vad hon får utstå.

  Berättelsen lyfter fram hur viktig vänskapen är och hur ödet kan föra ihop två individer så starkt. Det är svårt att berätta om boken, utan att avslöja för mycket om händelseförloppet och hur berättelsen slutar. Kodnamn Verity är läsvärd för alla som gillar historiska böcker som handlar om andra världskriget och för alla som tål otroligt sorgliga böcker. Själv så grät jag nämligen väldigt mycket i slutet, så om man hatar sorgliga böcker rekommenderas den inte. Historien är otroligt fin och når målet som författaren hade (att skriva en bra historia). Boken är ingen kärleksroman, utan helt enkelt en bok som berättar om två starka kvinnor, vilka är bästa vänner.

  – Freja

  Sök/ reservera boken: Elizabeth Wein: Kodnamn Verity

 • Fem och sjörövarskatten

  femBoken är skriven av Enid Blyton är den 19:de boken av Fem serien som är en spännande serie med ungdomsböcker. Just den boken jag läst är ett gammalt exemplar av boken så den ser nog inte så idag i ett bibliotek.

  Fem gänget är på väg till George samtidigt som Georges pappa ska få besök av en tankspridd professor med sin son Meck med sin apa Spjuver. Meck leker bil hela tiden och alla blir störda av honom och Georges hund Tim kommer inte överens med Spjuver så professorn tappar nerverna och vill ha ut alla barn ur huset.

  Då föreslår Meck att de skall flytta till hans fyr ute på Djävulsklipporna. De tycker alla utom faster Fanny att det är en bra ide så de börjar genast att planera. De beställer en bil som ska ta ut dem till fyren och köper proviant till resan. Alla är jätte ivriga att få bo i en gammal fyr en vecka.

  På vägen till fyren berättar Meck att vid flod måste man ro ut till fyren för klipporna är täckta med vatten. Chaufören berätter att förr i tiden härjade hämska vrakplundrare vid den kusten fyren är på, de gjorde med flit att skeppen förliste och vid ebb kom de och hämtade bytet.

  Enligt legenden gömde vrakplundrarnas ledare en skatt i vrakplundrar grottan. Men än har ingen lyckats hitta den, inte ens ledarens närmaste medarbetare. Ledaren har två släktingar kvar i byn där fyren finns och de söker skatten än idag. Chaufören berättar också att hans gamla släkting Jeremias Boogle också bor i byn vid fyren och att han säkert vill berätta mera.

  När de kommit fram till fyren bestämmer de sig att hitta Jeremias och kanske också skatten. Nästa dag märker de att någon har stulit nyckeln till fyren.

  Vem är den mystiske tjuven och kommer Fem gänget hitta skatten i vrakplundrargrottan? Läs boken och ta reda på det själv.

  – Kalle

  Sök / reservera boken: Fem och sjörövarskatten

 • Salla Silmukka: Röd som blod

  simukka2Sagor, droger och Tammerfors är huvudteman i den finska författaren Salla Silmukkas bok Röd som blod. Det här är den första boken i en triologi om Lumikki, en flicka som delar namn med sagoprinsessan Snövit. Lumikki lever ett helt vanligt liv, hon studerar, motionerar och ser på tv-serier. Hennes verklighet förvandlas dock till något helt annat än en lycklig saga då hon av en slump hittar tvättade pengar i skolans mörkerrum. Sakta, sakta dras sedan Lumikki ned i den undre världen i Tammerfors. Den mörka världen där ryssar med pistoler jagar små flickor och mördar allt som kommer i deras väg, om det så behövs.

  Lumikki är 17 år och vill helst vara ifred. Hon har tidigare blivit mobbad och hon har nu flyttat från sitt föräldrahem och lever ensam i en lägenhet i Tammerfors, eftersom hon börjat vid ett specialgymnasium där. Allt är i början frid och fröjd, men när hon blir insyltad i pengahärvan blir allt till en hemsk mardröm. Lumikki måste upprepade gånger springa för livet genom skogen i det iskalla vinter-Tammerfors. Ett misstag och hon är fångad, död. Till sin enda hjälp har hon några vänner vid sin sida, men vems är egentligen de tvättade pengarna och varför jagar ryssarna henne? Hinner Lumikki reda ut allt innan det är för sent, eller kommer ryssarna att få tag i henne…

  I början var jag rätt irriterad på sättet boken är skriven, men det lättade snart när man kom in i historien. Boken sträcklästes och var otroligt spännande: det finns knappt en enda sida där handlingen inte tar en ny sväng eller där spänningen inte trappas upp ytterligare. Röd som blod blev dock inte rörig alls och det var lätt att följa med i handlingen och förstå karaktärerna. Boken var väldigt lättläst när man väl kommit in i den och var absolut läsvärd deckare.

  Röd som blod känns väldigt aktuell i.o.m. att den handlar om att vara ung i Finland, ryssar, droger och vinter. Huvudpersonen Lumikki har en finlandssvensk pappa, vilket jag ger pluspoäng åt. Sällan skrivs det nämligen så här bra finländska ungdomsböcker med en finlandssvensk som huvudperson. Boken är absolut läsvärd för såväl unga flickor som pojkar. Jag älskade verkligen boken och tänker absolut läsa de två sista delarna i serien.

  – Freja

  Sök / reservera boken: Salla Silmukka: Röd som blod

 • Ingelin Angerborn: Tredje tecknet

  tredjeTredje tecknet är skriven av Ingelin Angerborn och är bra skriven och lätt att läsa. Första intrycket av boken var att den verkade spännande det var den också men kanske inte för mig, den är nog mer menad för flickor i åldern 9-12 år.

  När Olivia kommer hem från badet märker hon att en konstig och gammal nyckel ligger i hennes badväska hon tror först att hennes kompis satte dit den men när hon ringer och frågar säger hon nej. Medan hon tänker igenom saken märker hon att deras katt Smilla är borta. Hon letar över allt men finner henne inte, till sist hittar hon henne högst upp på mammas och pappas garderob. När hon försöker lyfta bort henne vill hon inte  flytta på sig. När hon fått ner henne vill hon inte vara i hennes rum utan går tillbaka upp på garderoben.

  Samma dag bestämmer Sonja och Olivia att börja tyda drömmar så varje natt skriver de upp vad de drömt om just den natten och en massa mystiska saker börjar skrivas upp fast Olivia inte själv vet om att hon skrivit det.

  Hon ser också en massa nyckelpigor, hissen åker till källaren utan att den ska dit och någon andas i Olivias nacke på natten. V

  ad betyder allt detta vart går nyckeln, vad betyder de konstiga orden Olivia skriver i sömnen, varför är mamma och pappa så konstiga när Olivia frågar om syskon och vem blåser henne i nacken på natten.

  Du får svar på allt då du läst boken.

  – Kalle

  Sök / reservera boken: Ingelin Angerborn: Tredje tecknet

   

 • John Green: Kaikki viimeiset sanat

  kaikki viimeiset sanat“Lähden etsimään suurta Ehkää” – François Rabelais

  Joskus hyvin harvoin, jos ollenkaan, olen itkenyt kirjan tarinan aikana, mutta Kaikki viimeiset sanat sai minut niin totaalisesti itseensä, että sen tein. Ja vieläpä kaksi kertaa. Kun luin kirjaa, en edes tajunnut miten syvästi se vaikutti. Kirja oli täynnä viisauksia ja ajatuksia suurista ja perimmäisistä kysymyksistä, kuitenkaan tekemättä sitä pohtivan hartaaksi, tai yleisesti nähden tylsäksi. Viisaudet tulivat ilmi kirjan henkilöiden keskusteluissa metsässä sijaitsevalla salaisella tupakkapaikalla, ladossa, jossa vietettiin yö juoden vaaleanpunaista viiniä, itkunkyynelien välissä pimeinä öinä parhaan ystävän kanssa ja viimeisinä sanoina, joita kukaan ei koskaan saanut tietää.

  Kirja on jaettu kahteen osaan. Ennen ja Jälkeen. Juoni on kiehtovan ihastuttava. Päähenkilö, eli Miles Halter on täysin tavallinen poika, jolla ei ole kuin ehkä yksi tai kaksi ihmistä, jotka edes muistavat hänet, vanhempiensa lisäksi. Miles on silti suhteellisen tyytyväinen elämäänsä. Milesin elämä kuitenkin mullistuu täysin kun hänet lähetetään (omasta tahdostaan) sisäoppilaitokseen Culver Creekiin, isänsä entiseen opinahjoon. Miles ei odota suuria, mutta kun hän tutustuu kämppäkaveriinsa Chippiin eli Everstiin, muuttuu käsitys täysin. Eversti on 150-senttinen tuittupää, joka nimeää Milesin heti kättelyssä Lylleröksi, sillä Miles on tosiasiassa langanlaiha. (“Ironista”, sanoo Eversti) Seuraavaksi Miles esitellään Alaskalle. Heti kun Miles näkee tämän erikoisesti nimetyn tytön, ei tämä muuta näekään. Alaska, joka on Milesin maailman kaunein tyttö, pistää Milesin pään pyörälle. Alaska on impulsiivinen, kaunis, eläväinen ja elämästä nauttiva hyvin keskeinen henkilö, joka Everstin ja Takumin (japanilaisen pojan) kanssa opettaa Milesin koulun tavoille.

  Mutta kuten John Greenin kirjat yleensäkin, eivät ne voi olla pelkästään täynnä hyvää ja kaunista, vaan vastapainoksi on saatava joko jotain traagista tai musertavaa. Ja siksi voisi melkein sanoa, että jälkeen osio oli kuin dekkarista, jossa palaset alkavat loksahdella pikkuhiljaa paikalleen.

  Suosittelisin kirjaa kenelle tahansa, joka nauttii kauniista kielestä, syvistä ajatuksista ja nuorisohuumorista. Silti ikähaarukkani olisi yläasteikäisistä ylöspäin. Kirja oli ehdottomasti yksi parhaista lukemistani kirjoista ja olisi mahtavaa jakaa lukukokemus muidenkin kanssa.

  – Jenni

  Hae / varaa kirja: John Green: Kaikki viimeiset sanat

 • Jacob Wegelius: Mördarens apa

  mordarens apa2Mördarens Apa är en fantastisk fristående fortsättning på Jacob Wegelius barnbok Legenden om Sally Jones. Boken fick Augustpriset för årets (2014) bästa barn- och ungdomsbok bara för någon månad sedan och förtjänar verkligen priset. Boken har nämligen allt och mer en bra barn/ungdomsbok behöver. Boken är spännande, välskriven, hjärtskärande och historien är alldeles underbar. Du kan inte låta bli att förälska dig i den härliga huvudpersonen, apan Sally Jones.

  Boken handlar alltså om Sally Jones, en alldeles enastående apa och hennes äventyr. I början av boken blir Chiefen, Sally Jones vän och kapten, anklagad för mord på en suspekt man vid namn Alphonse Morro. Han blir kastad i fängelse och Sally Jones flyr för sitt liv. Av en slump träffas hon sedan Ana och Senior Fidardo, som hon flyttar in hos. Dessa blir hennes vänner för livet.

  Sally Jones lär sig att bygga instrument och lappa strumpor under den tid hon bor hos Ana. Allt är frid och fröjd men en dag får hon nys om att Morro kan finnas vid liv och bestämmer sig på stört att resa iväg för att hitta honom och påvisa att Chiefen är oskyldigt dömd. Äventyren för Sally Jones fortsätter…

  Boken är över 600 sidor lång, men förvånansvärt lättläst och spännande. Bokens främsta målgrupp är kanske barn i åk 5-8, men jag tycker att både äldre och yngre kan läsa och tycka om boken. Flera sidor i boken pryds av fantastiska bilder författaren själv tecknat och boken passar perfekt som högläsningsbok.

  Jag älskade även den här boken och anser att den absolut förtjänar Augustpriset. Boken var otroligt magisk och spännande. Språket var vackert och levande, att boken är skriven på svenska märks tydligt. Jag rekommenderar boken för alla som vill läsa en lite längre, otroligt spännande och bra äventyrsbok, som man blir varm om hjärtat av.

  – Freja

  Sök / reservera boken: Jacob Wegelius: Mördarens apa

 • Andrzej Sapkowski: Noituri

  kohtalonHenkilölle, joka rakastaa fantasiaa, seikkailuja, keskiaikaista meininkiä, romantiikkaa ja ennen kaikkea fantasiaa, ja joka on kuluttanut jo loppuun Harry Potterit ja Taru Sormusten Herrasta -sarjan on Noiturisarja mahtava lukukokemus. Puolalainen kirjailija Andrzej Sapkowski loi tämän sarjan 1990-luvulla. Vaikka sarja Noituri ei itsessään ole saanut läheskään yhtä suurta suosiota kuin esimerkiksi edellä mainittu Harry Potter -sarja, on se silti hyvinkin tunnettu pelaajien keskuudessa. Noituri kirjasarjan pohjalta on nimittäin tehty pelisarja The Witcher pc:lle ja konsoleille ja uusin The Witcher (3.) julkaistaan pelinä helmikuussa 2015. Ja tästä syystä kirjasarjasta vinkkaankin.

  Noituri-kirjat jaetaan kahteen osioon. Viiteen romaaniin ja kahteen novellikokoelmaan. Lukijana on hyvä aloittaa kahdesta novellikokoelmasta, jotka ikäänkuin aloittavat koko sarjan. Nämä kaksi ovat Kohtalon miekka (puol. 1992, suom. 2011) ja Viimeinen toivomus (puol. 1993, suom. 2010).

  Luin itse kummatkin näistä novellikokoelmista. Ensin Kohtalon miekan ja toisena Viimeinen toivomus -kirjan. Minua hämmensi hiukan se, että toisen kirjan tapahtumat kertovat mitä tapahtui ennen Kohtalon Miekka -kirjaa. Toisin sanoen toinen kirja on ikään kuin flashbackia menneeseen. Mutta kun ymmärsi juonen kulun, olo oli kuin voittajalla.

  Kirjojen päähenkilönä toimii Geralt Rivialainen, noituri itse. Geralt on mutantti, joka on muuten ihminen, mutta jolla jokainen inhimillinen ominaisuus on paranneltu. Geralt osaa myös taikoa, ja käyttääkin ominaisuuksiaan hyväksi tappamalla hirviöitä ja mutantteja rahasta. Geralt saattaa olla yksinäinen susi, joka ei muista ihmisistä juurikaan välitä, mutta silti hänelläkin on heikko kohtansa; Velho Yennefer, jonka luonne vastaa Geraltin luonnetta täydellisesti. Kuten olettaa saattaa, Geralt ja Yennefer ovat rakastuneita, mutta oman ylpeytensä ja yksinäisen luonteensa takia, he pikemminkin vain jäävät kaipaamaan toisiaan, kuin aloittaisivat yhteisen elämän. Hirviöntappobisneksen vuoksi Gerlat on kohtuullisen tunnettu ihmisten keskuudessa, mutta harva tosiaan kuitenkaan tuntee häntä. Muutama ihminen kuitenkin onnistuu tässä ja heistä ensimmäinen tavataan jo aivan Kohtalon Miekka -kirjan alussa. Hän on Valvatti. Laulun- ja runontekijä jonka Geralt on tuntenut pitkään. Valvatti on huoleton maailmaakiertävä mies, josta kirjan mittaa kuuluu paljonkin. Kolmas Geraltille tuttu ystävä on Ciri. Ciri on tyttö, joka on jäänyt orvoksi ja asunut siitä asti metsässä. Hänet kuvataan hyvin sotkuiseksi nuoreksi tytöksi, joka omaa myös taikuuden. Geralt arvostaa Ciriä myös suuresti tämän nokkeluuden ansiosta.

  Henkilökuvaus ja henkilöiden väliset selkkaukset ja tapahtumat kirjoissa ovat hienosti toteutettuja, ja saavat henkilöt vaikuttamaan aidoilta keskiajan ihmisiltä. Jossain kohdissa tulee myös vastaan sanoja, joita ei itse välttämättä edes tunne (heti kirjan alussa: “biretti”) Hetken googlaamiseen jälkeen sanan merkitys kuitenkin selviää. Kirjojen lukeminen on mielekästä, sillä kirjoissa on ripaus mustaa huumoria ja selittämättömäksi jääneitä lausahduksia hyvällä maulla tietenkin. Suosittelen siis kirjoja kaikille, jotka arvostavat laadukasta fantasiaa ja jotka haluavat kokea unohtumattoman seikkailun Geraltin, ja tämän ystävien kanssa.

  – Jenni

  Hae / varaa kirja: Andrzej Sapkowski: Noituri-sarja

 • Gunnar Nordström: En skön revansch

  revanschEn skön revansch är en av Gunnar Nordströms stjärnskott böcker som är skriven till kanske främst pojkar men inte är den förbjuden till flickor.

  Boken handlar om ishockeymålvakten Adam som efter att ha haft en rad misslyckade borta matcher är på väg hem med hela laget i ett flygplan då hela planet börjar skaka och tappa höjd, motorerna hade stannat och planet störtade mot marken mot döden om inte besättningen hade fått ena av motorerna att funka och fått planet fint på en flygplats. Laget fick sova på ett hotell över natten och tänka på hemresan nästa dag.

  Nästa dag sa tränaren att de fick ett nytt plan att åka hem men Adam och två andra kände sig inte för att sätta sig i ett plan igen så de fick ta sig hem på annat sätt….

  När de sist och slutligen kommer hem och första träningen börjar, märker Adam att han spelar mycket sämre än förr och snart skulle en viktig match spelas. Dessutom uppkommer en massa andra problem han måste reda ut.

  Jag tycker boken är jättebra skriven och passar till alla i åldern 10-15. Den är lätt att läsa och innehåller inte så svåra ord men en massa andra spännande saker och är säkert en jättebra julklapp till någon. Jag tycker att man inte behöver tycka om ishockey för att tycka om att läsa boken.

  – Kalle

  Sök / reservera boken: Gunnar Nordström: En skön revansch

 • Maria Turtschaninoff: Maresi – Krönikor från Röda klostret

  maresi2På den nästan gömda ön mitt ute i havet, den ö där inga män får landstiga, finns kvinnoklostret Maresi bor på. Maresi är den nästäldsta novisen, huvudpersonen och även den som nedtecknat  berättelsen. Boken, Maresi – Krönikor från Röda klostret, börjar när den härjade flickan med ett väldigt dystert förflutet vid namn Jai landstiger på klosterön. Hon är ärrad för livet och Mor, klostrets högsta ledare, har fått en syn om att hon för med sig en massa sorg. Jai blir Maresis skugga och de blir nästintill oskiljaktiga.

  Jag sveps med i klosterlivet på ön och Maresis ständiga jakt efter kunskap. Det visar sig att Jai flytt till ön undan sin onde förtryckande far, vilken är på jakt efter Jai och han skyr inga medel för att komma åt henne. Just detta utgör en spännande intrig i boken och fick mig att andlöst läsa vidare för att få veta hur det skulle gå för kvinnorna på Klostret, men särskilt då för Maresi och Jai.

  Maresi är Turtschaninoffs fjärde fantasybok, som jag läst, och den är enligt mig klart den bästa hittills. Jag har tyckt att sluten i hennes tidigare böcker blivit för röriga och jag har känt mig lite borttappad som om böckerna slutat för hastigt. I denna bok är slutet mycket mycket bättre, och jag uppskattade verkligen läsningen hela boken igenom.

  Boken vann i år Finlandia Juniorpriset, vilket den faktiskt förtjänade. Den är nämligen en härlig ungdomsfantasybok, som det är ett nöje att läsa. Maria Turtschaninoff lyckas föra läsaren långt bort till ett fantasiland där kvinnoförtryck är vanligt, men får ändå boken att fokusera på mycket annat än det. Även om boken utspelar sig i ett medeltids fantasiland, är det lätt att som läsare hitta paralleller till dagens Finland och människor i allmänhet. Läsningen är väldigt spännande, men samtidigt otroligt skön och avslappnande. Jag rekommenderar absolut boken för alla ungdomar som gillar fantasyromaner.

  -Freja

   

 • Ally Condie: Tarkoitettu-sarja

  TarkoitettuAlly Condielta ilmestynyt futuristinen trilogia valloitti sydämeni pari vuotta aiemmin. Tuolloin kirjasarjasta oli ilmestynyt vasta kaksi ensimmäistä osaa, Tarkoitettu ja Rajalla. Rajalla oli uunituore suomennos, joten sekin kirja lähti heittämällä mukaani. Sain vasta tänä syksynä mahdollisuuden lukea sarjan viimeisen eli kolmannen osan, Perillä. Kirjasarja oli totaalisen valloittava. Se kertoi siitä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, mikä antaakin kiehtovan näyn siitä millainen tulevaisuus saattaa olla. Voisin jopa verrata trilogiaa Nälkäpeli-trilogian kauniiksi siskoksi. Nälkäpelissä tulevaisuus kuvataan julmana ja karuna jossa vahvat ja kapinalliset selviävät, kun taas Tarkoitettu-trilogiassa tulevaisuus on varma, ohjeistettu, ennalta säädelty. Silti sarjoja yhdistää hyvin monet tekijät, kuten hirmuhallitus, joka tosiaan ohjaa ja päättää kaikesta ja sen lisäksi hyvän yhteiskunnan ulkopuoliset, kuten Tarkoitettu-sarjassa ns. vialliset ihmiset ja Nälkäpelissä pääkaupungin ulkopuolella elävät. Sarjojen yhteinen ajatus voisi olla “Kapinallinen päähenkilö”.

  Tarkoitettu-sarjassa päähenkilö on 17-vuotias Cassy, joka on yksi täysin muista poikkeamaton yhteiskunnan rakennuspalikka, joka elää elämäänsä vanhempiensa ja veljensä kanssa. Cassy ei tiedä mitään yhteiskunnan ulkopuolisesta elämästä, sillä kuten kaikille on kerrottu, sitä ei ole. Yhteiskunta pitää tiukasti ihmisiä ohjissaan: määräävät mitä ihmiset syövät, miten paljon liikuntaa he saavat, miten he nukkuvat, ja kirjasarjan kannalta tärkeintä; kuka on kenenkin tuleva puoliso. Kun henkilö täyttää 17, valitaan hänelle, ja suurelle joukolle samalla, kumppani julkisessa tilaisuudessa. Puoliso määritetään tämän yhteensopivuuden perusteella, ei tunteiden, kokemuksien tai vaikka yhteisen lapsuuden kautta. Yleensä puoliso on entuudestaan täysin tuntematon, jopa eri kaupungista, mutta Cassyn kohdalla tämä ei toteudu, vaan hän näkeekin valintanäytöllä parhaan ystävänsä Xanderin. Mikäs siinä siis? Paras ystävä valittu kumppaniksi ja elämää olisi helppo jatkaa siitä mihin jäätiin.

  Elämä olisikin täydellistä mutta kun Cassy pääsee kotiin ja alkaa tutkia tälle annettua mikrokorttia, jolla on Xanderin tiedot, ilmestyy hänen kortilleen toisen tutun pojan tiedot. Kyn, jonka Cassy muistaa lapsuudestaan. Tämä tapahtuma saa Cassyn kyseenalaistamaan yhteiskunnan ensimmäistä kertaa elämässään. Voiko yhteiskunta edes olla väärässä? Tämän seurauksena Cassy lähtee ennenkokemattomalle matkalle yhteiskunnan ulkopuolelle. Ikään kuin lainsuojattomana. Rajalla-kirja kertoo Cassyn ja tämän seurueen matkasta sinne minne yhteiskunnan elektroniset silmät eivät yllä. Sinne mistä Cassy uskoo löytävänsä totuuden ja oikean elämänkumppaninsa. Matkalle mukaan lähtee Ky, joka matkan aikana tulee aina vain läheisemmäksi ja läheisemmäksi Cassylle. Cassy tajuaa liian myöhään ettei voi saada kumpaakin, Xanderia ja Kyta. Kirjasta kirjaan seuraa tukahdutettu tuska vaikeasta valinnasta parhaan ystävän ja seikkailukumppanin välillä. Voivatko kaikki voittaa ja yhteiskunta tuhoutua? Siitä kertoo viimeinen kirja. Suosittelen trilogiaa kaikille, jotka haluavat saada lukukokemuksessa kaunista kieltä, rakkautta, symboliikkaa, kapinallisuutta ja seikkailuja kyllikseen.

  – Jenni

  Hae / varaa kirja: Ally Condie: Tarkoitettu-sarja

 • Veronica Roth: Divergent

  divergent2Divergent är skriven av Veronica Roth och den är första boken i hennes dystopiska science fiction-trilogi. Den andra boken heter Insurgent och har redan sålt över 1,5 miljoner exemplar över hela världen.

  Vi är långt inne i framtiden och världen har förändrats efter ett långvarigt krig. I Beatrices hem stad Chicago är invånarna indelade i 5 olika falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. För att upprätthålla freden, det finns dock de som inte hör till någon falang. De är falanglösa och lever på stadens gator i extrem fattigdom, de äger inget och lever av det som andra människor ger till dem.

  Beatrice är osjälvisk vilket betyder att hon inte får egna sig åt egna nöjen som att klä sig i de finaste kläder eller se sig i spegeln.

  I en viss ålder får alla ungdomar välja en falang de vill tillhöra. Många väljer sin födelsefalang men det finns de som väljer en annan. Före valceremonin gör man ett test som säger vad man passar bäst till. När Beatrice gör testet är test resultaten oklara. Hon får inte veta vad som är farligt med det men hon får inte säga åt någon att hon är…….

  Beatrice väljer att bli tapper och byter sitt namn till Tris men det visar sig att hon får jobba hårt att inte bli falanglös.

  Till boken hör enorm spänning för lite äldre flickor ock pojkar för vissa scener i boken kan vara ganska hemska, den är dessutom ganska lång och kan till viss del vara lite svårläst men när man väl kommit igång vill man bara förtsätta läsa. Boken innehåller också romantik och vänskap och har mycket visdom inom sig.

  Jag tyckte att boken var bra skriven, fastän det fanns några svåra ord förstod man ändå handlingen och budskapet i boken och hindrade mig inta att läsa vidare och knappast dig heller för du måste ju läsa boken och få veta hur det går, eller hur.

  – Kalle

  Sök / reservera boken: Veronica Roth: Divergent

 • Vilja-Tuulia Huotarinen: Ljus Ljus Ljus

  ljusVilken människa som helst kan betyda Ljus Ljus Ljus för någon. Vem som helst kan gå runt med större sorger än man kan ana. När Mariia träffar Mimi är det enda hon ser Ljus Ljus Ljus, men hon upptäcker även att Mimi är fylld till bredden med sorger. Det är Tjernobyl sommaren 1986, skogarna är förgiftade och mänskligheten är skakad ända in i benmärgen.

  Boken är Mariias berättelse om hennes fjortonde sommar i livet, den hon spenderade med Mimi. Mimi är den nya flickan som bor i det vita förbannade huset, flickan med förkorta jeans, flickan med öppen jacka – öppet hjärta. Mariia blir kär och för henne är Mimi bara ljus ljus ljus, fastän hon ser alla sorgerna Mimi bär på. Snart är de ett par, men att vara ett hbtq-par på 80-talet i en liten by i Finland är allt annat än lätt.

  Vilja-Tuulia Huotarinen har skrivit en fantastisk ungdomsbok. Boken är nämligen otroligt poetiskt och vackert skriven men man måste vara väldigt allert och vaken när man läser för annars så tappar man bort sig bland alla poetiska uttryck eller missar någon viktig detalj. Berättelsen är dock förvånansvärt mörk redan från början och ju längre du läser desto mörkare och sorgsnare blir berättelsen, raka motsatsen till bokens titel Ljus Ljus Ljus. Boken ger en bra inblick i hur det var att leva på 80-talet och man får veta hur Tjernobyl drabbar alla. År 2011 fick boken Finlandia Junior priset, vilken den enligt mig absolut förtjänade. Boken är väldigt läsvärd och snabbläst. Jag rekommenderar den varmt till de flesta ungdomar och äldre.

  -Freja

  Sök / reservera boken: Vilja-Tuulia Huotarinen: Ljus, ljus, ljus

 • Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö

  Kahden maailman tytto

  – Voit paeta kotoasi, mutta et koskaan pääse pakoon sukuasi. Meitä on kaikkialla –

  Kahden maailman tyttö on hienosti kirjoitettu kirja, joka kertoo nuoren naisen taistelusta vapautensa puolesta, omaa perhettään ja sukuaan vastaan. Se miten vaikeaa perheestä on päästä eroon, kun perhe koostuu vahvoista kurdistanilaisista miehistä, jotka tekevät mitä tahansa, vaikka tappavat, jotta oma kunnia säilyisi. Kirja ei käsittele suvaitsevaisuutta, josta on tullut suosittu aihe kirjallisuudessakin vaan tässä kirjassa pääaiheena on kunniaväkivalta, kuten edellä mainitsin.

  Kirjan päähenkilö, Tara, on juuri täyttämässä 18 ja aviomiestä etsitään hänen synnyinmaastaan. Tara on aina kammonnut ajatusta siitä, että hänet naitettaisiin itseään kymmeniä vuosia vanhemmalle miehelle, ja kun matkaa kotimaahan aletaan suunnitella, rupeaa Tara kapinoimaan. Taustalla on jo lukuisat, jokaviikkoiset pahoinpitelyt, joiden syypäänä ovat Taran oma isä ja isoveli Alan. Syyt pahoinpitelyihin ovat mitättömiä suomalaissyntyisten kavereiden silmissä. Tara istumassa metrossa pojan kanssa, Tara syömässä lounasta ja miespuolinen tarjoilija tarjoaa kokiksen, Tara yli yhdeksään illalla kaverinsa luonsa tms. Ja sitten on Janne. Taran poikaystävä. Entinen, salainen, poikaystävä, jota Taran isoveli uhitteli ja jonka auton renkaat Alan puhkoi.

  Neitsyyden todistaminen isälle lääkärikäynneillä on Taralle arkipäivää ja Jannen paljastumisen jälkeen tilanne kotona räjähtää käsiin ja kaikki muuttuu pahemmaksi. Kirja pääsee vauhtiin siinä kohtaa kun Taralle annetaan kaksi vaihtoehtoa. Joko hän kuolee hiljaisesti omassa huoneessaan lääkkeisiin, jotka Alan tälle toi, tai tämä kohtaa kuolemansa seuraavana aamuna veitsestä, jota pitelee Taran isä itse. Isän ja veljen mitta tuli täyteen Jannen paljastumisen jälkeen. Isän mielestä Tara on huora, jota kukaan itseään kunnioittava kurdimies ei haluaisi. Ja muut miehet isälle ei kelpaakaan. Helpoin tapa on siis tappaa koko tyttö. Tara yrittää lähettää samana iltana paperilennokkeja ikkunastaan, mutta kun kukaan ei saavu apuun, nielee hän lääkkeet ja menee nukkumaan tietäen kuolevansa yön aikana.

  Kolme päivää myöhemmin Tara herää sairaalasta, jossa hänen turvahenkilönsä Iiris on häntä tapaamassa. Iiris kertoo että Taran pelastuminen oli vain minuuteista kiinni, ja että Taran isällä ja veljellä on lähestymiskielto Taraa kohtaan. Tara murtuu uutisista, sillä hänelle on aina opetettu että perhe on elämän keskikohta, oli kotona miten ankaraa tai vaarallista tahansa. Tara ymmärtää kuitenkin että kotiin ei ole palaamista, ja häntä viehättää ajatus vapaudesta, opiskelusta, matkustelusta ja ennen kaikkea oman miehen valitsemisesta. Silti häntä tulee aina seuraamaan se pelko että perhe löytää hänet.

  Tara viettääkin kolme kuukautta salaisessa turvapaikassa eri paikkakunnalla. Hän tutustuu kuitenkin siellä työskentelevään kesätyöntekijään Lindaan, joka näyttää hänelle täysin uusia ja ennen kiellettyjä asioita elämästä. Tara kokee uudenlaisia tunteita, uusia ihmisiä kohtaan. Tunteita, joista ennen olisi rankaistu ja jotka olisi tukahdutettu. Kun kaikki vaikuttaa olevan täydellisimmillään, sattuu kaikista pahin asia. Hänet löydetään. Ja niin alkaa vaarallinen piilottelu ja tuttu pelko suvun läsnäolosta.

  En ole itse aiemmin lukenut Marja-Leena Tiaiselta mitään, enkä kyllä joutunut pettymään ensimmäiseen valintaani. Kirja on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava ja vaikka sävy on ahdistuneen nuoren näkökulmasta kerrottu, on kirja silti mielekästä luettavaa. Päähenkilö on positiivinen ja lukijalle avoin. Aihe ja kirjan ajatus ovat opettavaisia ja sellaisia, joita miettii ja muistelee vielä pitkään kirjan lukemisen jälkeenkin. Tiainen on onnistunut kirjoittamaan kirjan, joka istuu hyvin nuorten mieleen. Suosittelen kirjaa kenelle tahansa. Tämä aihe ei kuole koskaan.

  – Jenni

  Hae / varaa kirja: Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö

   

   

 • Ruta Sepetys: Färgen på drömmar

  Färgen på drömmar1

  Året är 1950 och vi rör oss i New Orleans franska kvarter där Josie Moraine bor. Hon har oftast en pistol fastspänd vid benet dold under hennes kjol, när hon rör sig mellan sina två jobb; ett som försäljare i bokhandeln och ett på bordellen där hennes mamma arbetar som prostituerad. Josie längtar bort efter ett liv som collagestuderande, men när mamman flyr med en gangster och ett mord begås vänds hela Josies tillvaro upp och ner och drömmen om collage är med ens längre bort än någonsin. Vid sin sida har hon dock Willie, bordellägarinnan som agerar mamma åt Josie och Partik som är bokhandelägarens son.

  Vi får alltså följa med den härligt smarta tjejen Josie i hennes liv u ​nder ca ett års tid, när hon längtar bort från New Orleans, har kärleksproblem och försöker samla in pengar för ett bättre liv. Boken är en fantastisk historia och man känner exakt vibbarna från staden och från en svunnen tid. Det är nästan som om man går på de halvsunkiga gatorna och rör vid husväggarna. Personerna är härliga och man får genast en egen relation till dem, alla vet vi t.ex. hur den snygga unga blomsterhandlaren, som är bra på att meka med bilar, ser ut…

  Det är svårt att slita sig från boken, när man väl börjat läsa och den är inte svårläst heller. Jag gillade boken och de olika vändningarna den gjorde och framför allt gillar jag Ruta Sepetys sätt att berätta. Det här är hennes andra bok,som nyligen utkommit på svenska och jag rekommenderar både den här boken och den första hon skrivit; Strimmor av hopp.

  – Freja

  Färgen på drömmar2

 • Den tomma stolen

  Den tomma stolenDen Tomma Stolen är J.K Rowling första bok sedan hennes populära ungdoms serie om Harry Potter och när man ser tillbaka på hennes tidigaste böcker är det klart att hon har blivit mycket bättre med åren. Boken handlar om det till synes idylliska livet i en engelsk småstad, men som under ytan är ett slagsfält. Och när Barry dör öppnas en plats i statsstyrelsen, som båda parter i konflikten åtrår starkt.

  Förutom politik är boken också fylld med romantik, intrig och tonårs-problem. Vad ska Andrew ta sig till när hans pappa slår honom? Man Miles och Samanthas sammanfallande äktenskap räddas?

  Boken är spännande allt igenom, sprängfylld med olika sorters problem och lösningar. Fast författaren har en historia med barn och ungdomsböcker är detta ingen bok för yngre läsare; för vissa kan vardagen vara en enda mardröm och Rowling är inte rädd för att skriva om sådana ämnen. Men om man söker efter en bok som tar upp svåra ämnen, ibland på ett nästan humoristiskt sätt, men boken gör sig aldrig på flit till löjes. Den lyfter bara fram situationer som kunde ha tagit plats i vilken liten stad som helst och gör det på ett underhållande sätt. Rowling är dessutom skicklig på att få karaktärer att framstå som äkta, och är lätt att leva sig in i alla deras problem och framgångar.

  – Gästbloggare: Albin Engdal från Pargas gymnasium, prao-elev i Pargas bibliotek.

  Sök / reservera boken: J.K Rowling: Den Tomma Stolen

Bloggaajamme:

Kaisa Vähätalo

Kaisa VähätaloKäyn Kemiönsaaren keskuskoulun kahdeksatta luokkaa. Luen suht paljon, ja suosikkejani ovat olleet varsinkin Taru Sormusten Herrasta (ensimmäisiä lukemiani varsinaisia kirjoja), Harry Potterit ja Maameren Tarinat. Enimmäkseen fantasiaa siis, mutta muitakin kirjoja on tullut kyllä luettua. Vaikkakin harvoin…

Anna Vähätalo

AnnaOlen 11 ja käyn Taalintehtaan koulun viidettä luokkaa. Luen kaikenlaisia kirjoja. Eniten luen kuitenkin jännitys- ja fantasiakirjoja. Suosikkejani ovat Harry Potterit ja Soturikissat.

Freja Frankenhaeuser

frejaJag heter Freja och är en 16 årig tjej från Pargas som just nu går andra året i Pargas svenska gymnasium. Jag har alltid älskat bra historier och redan på trean sträckläste jag Harry Potter böckerna. Jag är en bokmal som gillar det mesta, kanske dock inte deckare men allt annat går rätt bra.

Sara Eriksson

SaraJag heter Sara, är sjutton år och går andra året vid Pargas svenska gymnasium. Min mamma har alltid läst mycket och därför har jag varit intresserad av böcker och historier ända sedan jag var liten. Jag läser det allra mesta, det handlar mer om hur bra författaren är än genren. Min favoritgenre är dock deckare, och jag undviker för det mesta fantasy.

Tietoa blogista:
Lukunurkka on kaksikielinen blogi
nuorille lukijoille. Kiitämme tuesta
Svenska folkskolans vänner rf ja OKM.

sfv_logo_3d

Bloggaajamme 2014-2015

Karl Ahlqvist

Kalle

Jag är 14 år och går i Dalsbruks skola 8b. När ja var yngre gillade jag inte så mycket om böcker men när jag väl läst en bok ville jag inte sluta. För mig är en bra bok inte för inveklad och detaljerad. Jag läser gärna deckare eller andra spännande böcker. De första böckerna jag läste var mammas gamla böcker hon läst som barn. De var Enid Blyton böcker och när jag läst en läste jag en och en till…

Jenni Hiltunen

Jenni

Moikka, nimeltäni olen Jenni Hiltunen ja olen 16-vuotias lukiota Turussa käyvä nuori. Lukeminen on aina ollut lähellä sydäntäni, ja on mukavaa jakaa lukukokemukseni muidenkin kiinnostuneiden kanssa. Rakkaimpia kirjoja lapsuudesta ovat kaikki Potterit, Taru Sormusten Herrasta -kirjasarja ja oikeastaan hyvin moni muukin fantasiakirjallisuuden edustaja. Nykyään luen laidasta laitaan ulkomaalaista ja kotimaista kirjallisuutta, ja blogi on erinomainen tapa laajentaa omaakin kokemusta.