Blanka

Blanka on Turunmaan kuntien Kemiönsaaren ja Paraisten välinen kirjastoyhteistyö.

Kemiönsaaren kunnankirjastoon kuuluu Taalintehtaan, Kemiön, Västanfjärdin ja Hiittisten kirjasto. Paraisten kaupunginkirjastoon kuuluu Paraisten, Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kirjasto. Blanka-kirjastokortilla voit lainata kaikissa Blanka-kirjastoissa sekä varata kirjoja mistä tahansa Blanka-kirjastosta.

Blankan yhteinen tietokanta mahdollistaa pääsyn laajempaan ja monipuolisempaan aineistovalikoimaan sekä nopeampaan lainauspalveluun. Blankan päämääränä on parantaa kirjastojen palvelutasoa saaristossa ja helpottaa etätyöskentelyä, opiskelua ja pienyritysten toimintaa. Blanka tekee aktiivista yhteistyötä mm. koulujen ja yhdistysten kanssa.

 

Blanka-nimen taustaa

Blankan toiminta-alueen keskellä sijaitsee Gullkrona-niminen ulappa. Vanha tarina kertoo, että Blanka Namurilainen (1316-1363) eräällä matkallaan itään lupasi uhrata kultaisen kruununsa matkallaan kauneimmalle näkemälleen. Kun hän näki ulapan Turunmaan saaristossa, antoi hän kruununsa vajota aaltoihin – ulappa oli kauneinta mitä hän koskaan oli nähnyt! Niin on Gullkronan ulappa saanut nimensä.

Syksyllä 1995 kirjastojen julkistamassa nimikilpailussa Blanka oli mukana ehdotuksena yhteistyön nimeksi. Vanha taru muistui mieleen. Blanka symboloi nyt kirjastojen yhteyttä menneeseen ja myyttiseen, myös tänä tiedon ja tekniikan aikakautena. Nimi muistuttaa myös meitä ainutlaatuisesta luonnostamme, joka niin vahvasti antaa leimansa elinkeinoillemme ja kulkuyhteyksillemme.