Robert Galbraith [J.K. Rowling]: Gökens rop

galbraithGökens rop är J.K. Rowlings deckardebut som sveper dig med till Londons bakgator och en ung kändis sorgliga död. Luna Laundry, den mörka, unga, vackra och framförallt otroligt populära modellen tycks ha tagit sitt eget liv genom att hoppa ner från sin balkong. Nu några månader senare när pressyran äntligen lagt sig, söker modellens broder upp privatdetektiven Comoran Strike för att utreda det mystiska fallet.

Comoran Strike är en före detta yrkesmilitär med ett söndertrasat privatliv och en mycket kall relation till sin kända fader Rokeby. Han sover i sitt kontor och har en otrolig skuld att betala av. Till sin hjälp har han sin tillfälligt anställda sekreterare Robin, som är nyförlovad och väldigt hjälpsam. De enda ledtrådarna är en dålig CCTV-video som visar två svartklädda män med dold identitet och ett vittnesmål från grannfrun som blivit svartmålad som lögnare i alla tidningar. Tillsammans försöker de dock vinna över alla oddsen, få kontakt med Londons societet och övertyga inte minst sig själv men även hela England om att Laundrys självmord egentligen är ett iskallt mord.

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i deckare men som ett stort Harry Potter fan så beslutade jag mig för att läsa Rowlings senaste bok. Rowling är en fantastisk författare, men jag hade svårt att komma in i boken. Detta kan bero på att deckare inte riktigt är min favoritgenre eller att mina förhoppningar om boken låg förankrade i Harry Potter, men efter att ha läst till ungefär hälften var även jag snärjd.

Boken är bra och läsvärd, men tro för all del inte att den är lik Harry Potter, för det stämmer verkligen inte. Rowling berättar här en sorglig historia om inte bara en ung flicka och hennes familjeproblem, utan även om en privatdetektiv som har svårigheter att rätta till sitt liv. Ibland är boken lite överdrivet detaljrik, vilket gör att den på ett antal ställen känns aningen långdragen. Boken var för övrigt definitivt värd att läsa och jag rekommenderar den till alla som gillar deckare, brittiska accenter eller helt enkelt en bra bok.

– Freja

Sök / reservera boken Robert Galbraith: Gökens rop