Melina Marchetta: Francesca

FrancescaFrancesca är tonårstjejen med tjejkompisar, en underbar mamma som håller ihop familjen och hon är åtminstone relativt nöjd med sitt liv. När hon byter skola till en privat katolsk före detta pojkskola, som nyligen börjat ta in flickor ändras allt. Jämlikhet stavas plötsligt tjejtoalett och att hitta nya kompisar är svårt. När det gamla tjejgänget även börjar undvika Francesca så är ensamheten snabbt större än någonsin.

En dag får även Francescas underbara bubbliga mamma, som alltid är glad och piggar upp alla andra, ett mentalt sammanbrott och kan inte längre ens ta sig upp ur sängen. Ansvaret läggs på Francescas axlar och ingenting verkar längre gå vägen. Dagarna går och ingenting verkar ändras, men hjälp kommer helt oväntat när hon som minst anar det. Borta i horisonten blickar slutligen solen fram och långsamt börjar  Francescas liv reda ut sig. Sist och slutligen lyfts frågan upp: Vet du egentligen vem dina riktiga vänner är?

Boken är helt underbar och fylld med humor även om flera av bokens teman är väldigt allvarliga. Att Francesca och de andra tjejerna måste kämpa för jämställdhet på skolan, både i klassrummen och på gymnastiklektionerna, reflekterar samhällsproblem som även kan förekomma i våra skolor. Ensamhet, depression och att som ung behöva axla ansvar samtidigt som livet inte är en dans på rosor, är även aktuella teman som träffar rätt. Detta kan vara en av orsakerna varför boken är lätt att relatera till, vilket är en av dess starka sidor. Även om boken tar upp många problem i dagens samhälle och behandlar ungdomars problem så är den inte tung eller svårläst. Jag gillade starkt boken och det var ett nöje att läsa den.

Melina Marchetta är en fantastisk ungdomsförfattare som behandlar problem som inte alltid är lätta att tala om. Boken riktar sig huvudsakligen till ungdomar i 14-18 års åldern, men även äldre personer kan njuta av läsningen. Denna bok är realistisk och en äkta verklighetscheck till skillnad från hennes första bok Jellicoe Road, dock är Francesca minst lika bra. Jag rekommenderar boken varmt och garanterar att den kommer ge läsaren en trevlig lässtund och en inblick i en tonårig australiensisk flickas liv.

– Freja

Etsi/varaa kirja: Melina Marchetta: Francesca