Katherine Boo: Bakom det evigt vackra

bakom det evigt vackraBakom den stora skylten med textraden “evigt vackra” löpande över sig, som avgränsar flygfältet i Mumbai, finns slummen Annawandi. I Annawandi får vi möta Abdul, Asha, Manju och Sunil. Abdul är en sjuttonårig muslim som arbetar som skrotföhandlare för att försörja sin familj. Asha är mamman med mystiska kontakter, som i hemlighet styr slummen, medan hon försöker höja sin familjs levnadsstandard och byta kast. Manju är Ashas dotter och den enda högskoleutbildade flickan i Annawandi. Sunil igen är den undernärda skrotsamlande pojken.

En dag tänder Abduls granne eld på sig själv och hela slummen är plötsligt i obalans. Indiens korrupta poliser är inblandade och världsekonomin kraschar med fruktansvärda följder för slummen. Debatten i slummen går på högvarv och ett stort val är på kommande, vilket resulterar i att slummen än en gång lyfts upp i rampljuset. Goda råd är dyra och det minsta felsteg kan vara ödesdigert.

Bakom det evigt vackra är en inblick i livet i Indiens slum och skildrar vackert olika människoöden. Boken berättar en historia om hur mycket en liten incident kan ändra livet för både enskilda individer och en hel familj. Vi får i tur och ordning följa med huvudpersonerna i deras vardag och liv och får en insikt i karaktärernas verklighet.

Katherine Boo visar läsarna ett annat sorts liv och hur västvärldens välvilja ibland inte riktigt når fram. Detaljerna i boken är enastående och historien väldigt bra. Trots detta fann jag det svårt att riktigt komma in i boken, dessutom kändes början lite små råddig. Boken är en ögonöppnare och väldigt läsvärd, men kräver lite tålamod och ork. Jag rekommenderar boken för gymnasieelever och äldre.

– Freja

Sök/reservera boken: Katharine Boo: Bakom det evigt vackra