Melina Marchetta: Ett folk utan land

ett folk utan landVad händer med ett folk när det splittras på det hemskaste sätt? När hälften flyr men resten blir kvar? Finnikin har levt de senaste tio åren i exil. Oförmögna att återvända till sitt rike Lumatere reser Finnikin och hans mentor runt för att förbättra sitt folks levnadsvillkor. Folket från Lumatere är splittrat, de flesta lever i fattiga flyktingläger eller gömmer sig undan förövare medan andra förföljs och dödas. Det enda som binder dem sammans är deras historia och vilja att en dag återvända till deras rike.

För tio år sedan hände de mörka dagarna där kungafamiljen i Lumatere mördades och riket försattes i kaos. I törstan efter hämd så förbannades riket: alla som blev kvar inom rikets gränser kan omöjligen ta sig ut och alla som är utanför förhindrades att återvända. Plötsligt finns det ett folk som är utan land, identitet och ägodelar. Folket är krossat, familjer splittrade och många är döda. Dock finns det kvar några strimmor av hopp och en önskan om att en dag kunna bryta förbannelsen för att sedan återvända.

En dag får Finnikin en dröm, prinsen från Lumatere lever och det är hans uppgift att finna honom. Med hjälp av en stum flicka som hävdar att hon kan hitta prinsen och sin mentor, så börjar resan för återförenelse och sökandet efter prinsen. Prinsen som enligt legenden är  den enda som kan bryta förbannelsen.

I Ett folk utan land tar Melina Marchetta upp problemen med krig och flyktingar. I en underbar och aktuell fantasyroman för ungdomar diskuterar hon om viljan att återvända, om det är möjligt? Finnikin möts ständigt av sitt folks förskräckliga verklighet. Vissa personer har förföljts och dödats, andra lever i en otrolig fattigdom i flyktingläger. Somliga är försvunna.

Marchettas roman kan inlämpas på händleser i dagens samhälle, exempelvis den syriska flyktingkrisen. Ett folk utan land är medryckande och givande. Förutom att vara en välskriven intressant roman för ungdomar så intresserar den och är läsvärd även för äldre läsare och vuxna. Marchetta är en fantastisk författare som skriver bra böcker som får en att tänka och jag rekommenderar den för ungdomar och äldre läsare.

-Freja

Sök / reservera boken: Melina Marchetta – Ett folk utan land