James Bowen: Gatukatten Bob

gatukattenGatukatten Bob handlar om kärlek och tillit samt relationen mellan en f.d. knarkare och en gatukatt. Boken är inte en ungdomsroman, utan en vuxenroman. Detta hindrar absolut inte unga människor, som tonåringar, att läsa den. Tvärtom, denna bok passar minst lika bra för yngre läsare som för äldre och är ett måste för kattälskare. Boken är verkligen en fantastisk historia som finns i ditt hjärta länge efter att du läst den.

Boken handlar om gatumusikanten och f.d. knarkaren James Bowen som en dag kommer hem till sin lägenhet och hittar en orange katt utanför dörren. Snart så flyttar katten in till James och får namnet Bob. Det här är början på en fantastisk vänskap mellan en man och en unik katt. James är alltså en gatumusikant som spelar gitarr på Londons gator för att tjäna sitt levene. En dag råkar Bob följa med James då han far iväg för att spela. Till en början är James irriterad på Bob, men när denne ligger hopkrupen i gitarrfodralet och drar till sig en massa uppmärksamhet och pengar, ändrar hans inställning snabbt. Bob blir en succé och han får följa med James ut på gatorna dagligen.

Bokens berättare är James och förutom att berätta om Bob, så skriver han mellan varven om sitt eget liv. James skriver bl.a. hur han blev en missbrukare, som sov på gatorna och hur det är att försöka rycka upp sig, ta sig i kragen och bli en normal medborgare igen. Han berättar även hur hårt livet kan vara för någon som verkligen vill bli bättre och hur man plötsligt blir en icke-person när man blir hemlös. Dock handlar boken mestadels om Bob och hur han hjälper James att ta tag i sitt liv.

Så här börjar då alltså Bobs och James äventyr ute på gatorna. Bokens språk är väldigt enkelt och jag läste ut boken på en väldigt kort tid. Fastän språket är lätt och boken är snabbläst betyder det inte att boken är dålig. Boken är nämligen en hjärtvärmande och alldeles fantastiskt härlig historia. Det bästa är att denna historia är verklig. Gatukatten Bob och hans ägare James finns på riktigt. Det finns en fortsättning på boken, som heter Mitt liv med Bob. Bob har idag också en egen facebooksida och ett twitterkonto, han är en riktig “kattkändis”. Det finns även många videosnuttar på honom på youtube, det är bara att söka på “Bob the street cat”.

– Freja

 

Sök/reservera boken: James Bowen – Gatukatten Bob