Henning Mankell: Eldens hemlighet

eldensBoken är skriven av Henning Mankell och baserar sig på sanning. Boken är jättebra skriven och berättar bra hur människor i fattiga länder har det. Just denna bok utspelar sig i Mosambic som är ett av världens fattigaste länder.

Bokens huvudperson Sofia bor med sin familj i en liten by som en natt blir attakerad av banditerna (en orts mördargäng). Sofias pappa dör, men hennes syster och mamma klarar sig och de beger sig av med några andra bybor. Men efter en tid börjar de bråka om vart de ska gå och skiljer åt sig och går åt olika håll. Sofias familj har tur och träffar en gammal dam som vet vägen till en stad men den gamla kvinnan dör en natt och de får fortsätta ensam. En dag kommer de till en ny by där de bosätter sig och startar ett nytt liv.

En bit bort från byn ligger ett majsfält där de jobbar, till fältet går en stig som ingen får gå bort från, men en dag leker Sofia och hennes syster och hamnar bort från stigen och Sofia trampar på en mina. Sofia som trampade på minan klarade sig men hennes syster dör av det hårda trycket. Sofias ena ben ramlar av och det andra måste amputeras. Sofia hamnar på ett sjukhus i staden och måste börja lära sig gå igen. Sofias sår läker bra och när allt är som ljusast blir allt svart igen.

I boken finns ganska många grymma saker så jag skulle inte rekommendera för barn under 11 år. Annars är boken jättebra läsning för lite äldre barn.

– Kalle

Sök/reservera boken: Henning Mankell – Eldens hemlighet