Rick Riordan: Den röda pyramiden

roda pyramidenDen röda pyramiden är den första boken i en helt ny bokserie av Rick Riordan, Kanekrönikan. Riordans förra bokserie handlade om Percy Jackson och de olympiska gudarna. Denna bok handlar inte mer om de grekiska gudarna utan förflyttar läsarna till gudar som kanske är lite okändare: Det forntida Egyptens gudar. Fastän dessa egyptiska gudar är äldre än de olympiska så är bokens handling insatt i dagens samhälle och fantastiskt påhittig. Jag kan även tillägga att båda bokserierna är mer än läsvärda.

Det här är boken som med en fantastisk historia lär dig allt om forntida Egyptens gudar. Boken handlar nämligen om Sadie och Carter Kane. Sadie och Carter är två syskon som bott på olika håll sedan deras mamma dog för ca 6 år sedan. Carter har bott med deras pappa doktor Julius Kane, som är en känd egyptolog och som reser jorden runt.

Det visar sig att familjen Cane är besläktad med faraonerna och de är magiker. En natt på The British Museum råkar Julius Kane, som visar sig vara en stor magiker, släppa lös fem av de mäktigaste Egyptiska gudarna och blir själv tillfångatagen. En av gudarna som släpps fri är Set, som planerar att förvandla Nordamerika till öken och härska över världen. Senast han hade maktplaner skapade han Saharaöknen. Hur ska Carter och Sadie lyckas befria deras pappa för rädda världen från Set.

Boken är äventyrlig och spännande. Du kan inte läsa en hel sida utan att det har hänt något nytt. Fastän tempot är otroligt högt tappar du aldrig bort dig, eftersom boken är tydligt skriven och har ett lätt språk. Boken lämpar sig för de äldre lågstadieeleverna till högstadieelever, men även äldre personer kan enkelt gilla den. Boken passar bra som högläsningsbok. Jag gillade Den röda pyramiden skarpt. Den var mycket informerande samtidigt som den var underhållande och spännande.

-Freja