John Green: Katherine-teorin

katherineUnderbarn är otroligt begåvade barn, som lär sig fakta i otrolig fart. Underbarn memorerar, läser och lär sig, det betyder inte att de alla gånger förstår allt de lär sig. Att vara ett geni är inte samma sak som att vara ett underbarn, genier har nämligen kommit på något själv. Underbarn bara memorerar vad andra kommit på och när de är vuxna är de inte längre underbarn, utan helt normala, eftersom folk nu kommit ikapp med inlärningen.
Katherine-teorin handlar om Colin, som är ett underbarn. Colin är otroligt egocentrerad och är nästan besatt av tanken på att bli ett geni och inte bara vara ett underbarn. Förutom det här är Colin lite speciell: När det kommer till förhållanden har de flesta en viss typ,som man fastnar för och Colins typ heter Katherine. Inte som Catherine, Katherin eller något liknande, utan Katherine med K och e. Problemet är bara den att han blivit dumpad av 19 stycken Katherinor.
När Colin går ut collage och blir dumpad av den nittonde Katherine så blir pressen för stor. Hassan, Collins enda och bästa kompis, drar med honom på en roadtrip utan mål. Roadtripen får dock rätt tidigt ett slut och Colins sommar tar en helt annan vändning än planerat.
Boken är kul och annorlunda, vilket gör att den sticker ut ur mängden. Boken är i samma stil som John Greens tidigare böcker och jag verkligen älskar den och humorn i boken. Den är full med härligt nördig fakta, spännande och unika karaktärer och storyn är verkligen en i sitt slag. Boken svarar bl.a. på frågorna ”Kan en matematisk formel visa kärleken och hur länge ett förhållande kommer att vara?” och ”Finns det verkligen personer som är dumpare eller dumpade?”.
Det finns väldigt många fotnoter i boken, så det kan löna sig att kolla längst ner på varje sida innan man börjar läsa eftersom man annars lätt missar dem. Fotnoterna ger läsningen det där lilla extra och jag rekommenderar att läsa dem alla (eller åtminstone de flesta). Boken är lagom lång och hyfsat lättläst. Jag rekommenderar boken för både kille och tjej samt både för folk som läst hans tidigare böcker, men även för dem som inte läst några från förut.
– Freja
Sök / reservera boken: John Green: Katherine-teorin