Fem och sjörövarskatten

femBoken är skriven av Enid Blyton är den 19:de boken av Fem serien som är en spännande serie med ungdomsböcker. Just den boken jag läst är ett gammalt exemplar av boken så den ser nog inte så idag i ett bibliotek.

Fem gänget är på väg till George samtidigt som Georges pappa ska få besök av en tankspridd professor med sin son Meck med sin apa Spjuver. Meck leker bil hela tiden och alla blir störda av honom och Georges hund Tim kommer inte överens med Spjuver så professorn tappar nerverna och vill ha ut alla barn ur huset.

Då föreslår Meck att de skall flytta till hans fyr ute på Djävulsklipporna. De tycker alla utom faster Fanny att det är en bra ide så de börjar genast att planera. De beställer en bil som ska ta ut dem till fyren och köper proviant till resan. Alla är jätte ivriga att få bo i en gammal fyr en vecka.

På vägen till fyren berättar Meck att vid flod måste man ro ut till fyren för klipporna är täckta med vatten. Chaufören berätter att förr i tiden härjade hämska vrakplundrare vid den kusten fyren är på, de gjorde med flit att skeppen förliste och vid ebb kom de och hämtade bytet.

Enligt legenden gömde vrakplundrarnas ledare en skatt i vrakplundrar grottan. Men än har ingen lyckats hitta den, inte ens ledarens närmaste medarbetare. Ledaren har två släktingar kvar i byn där fyren finns och de söker skatten än idag. Chaufören berättar också att hans gamla släkting Jeremias Boogle också bor i byn vid fyren och att han säkert vill berätta mera.

När de kommit fram till fyren bestämmer de sig att hitta Jeremias och kanske också skatten. Nästa dag märker de att någon har stulit nyckeln till fyren.

Vem är den mystiske tjuven och kommer Fem gänget hitta skatten i vrakplundrargrottan? Läs boken och ta reda på det själv.

– Kalle

Sök / reservera boken: Fem och sjörövarskatten