Elizabeth Wein: Kodnamn Verity

verity1En kvinnlig engelsk telegrafist fångas av Gestapo i det Natziockuperade Frankrike, eftersom hon råkar se åt fel håll när hon ska gå över vägen. Efter veckor av förhör och tortyr erkänner hon allt och får två veckor på sig att skriva ner hela sin historia. Historien som handlar om henne själv och hennes bästa vän, flygaren Maddie, som flög henne till Frankrike.

Det är Queenie som skriver historien även om den till mestadels utspelar sig ur Maddies synvinkel. Boken är inte baserad på en verklig händelse. Det är frågan om en spionroman, som utspelas under andra världskriget. Författaren har absolut lyckas med att skriva en gripande och spännande historia! Boken ger en otroligt bra bild av hur kvinnor i England kunde ha det under andra världskriget. Kvinnor flyger, är spioner och hela rasket, men har det ändå så mycket svårare än männen. Maddie har en enorm passion för flygplan och det är henne och hennes kämpande för att få flyga som är i Queenies berättarfokus.Mellan varven kommer det fram hur det går för Queenie själv i Gestapos högkvarter i Frankrike och vad hon får utstå.

Berättelsen lyfter fram hur viktig vänskapen är och hur ödet kan föra ihop två individer så starkt. Det är svårt att berätta om boken, utan att avslöja för mycket om händelseförloppet och hur berättelsen slutar. Kodnamn Verity är läsvärd för alla som gillar historiska böcker som handlar om andra världskriget och för alla som tål otroligt sorgliga böcker. Själv så grät jag nämligen väldigt mycket i slutet, så om man hatar sorgliga böcker rekommenderas den inte. Historien är otroligt fin och når målet som författaren hade (att skriva en bra historia). Boken är ingen kärleksroman, utan helt enkelt en bok som berättar om två starka kvinnor, vilka är bästa vänner.

– Freja

Sök/ reservera boken: Elizabeth Wein: Kodnamn Verity