Salla Silmukka: Röd som blod

simukka2Sagor, droger och Tammerfors är huvudteman i den finska författaren Salla Silmukkas bok Röd som blod. Det här är den första boken i en triologi om Lumikki, en flicka som delar namn med sagoprinsessan Snövit. Lumikki lever ett helt vanligt liv, hon studerar, motionerar och ser på tv-serier. Hennes verklighet förvandlas dock till något helt annat än en lycklig saga då hon av en slump hittar tvättade pengar i skolans mörkerrum. Sakta, sakta dras sedan Lumikki ned i den undre världen i Tammerfors. Den mörka världen där ryssar med pistoler jagar små flickor och mördar allt som kommer i deras väg, om det så behövs.

Lumikki är 17 år och vill helst vara ifred. Hon har tidigare blivit mobbad och hon har nu flyttat från sitt föräldrahem och lever ensam i en lägenhet i Tammerfors, eftersom hon börjat vid ett specialgymnasium där. Allt är i början frid och fröjd, men när hon blir insyltad i pengahärvan blir allt till en hemsk mardröm. Lumikki måste upprepade gånger springa för livet genom skogen i det iskalla vinter-Tammerfors. Ett misstag och hon är fångad, död. Till sin enda hjälp har hon några vänner vid sin sida, men vems är egentligen de tvättade pengarna och varför jagar ryssarna henne? Hinner Lumikki reda ut allt innan det är för sent, eller kommer ryssarna att få tag i henne…

I början var jag rätt irriterad på sättet boken är skriven, men det lättade snart när man kom in i historien. Boken sträcklästes och var otroligt spännande: det finns knappt en enda sida där handlingen inte tar en ny sväng eller där spänningen inte trappas upp ytterligare. Röd som blod blev dock inte rörig alls och det var lätt att följa med i handlingen och förstå karaktärerna. Boken var väldigt lättläst när man väl kommit in i den och var absolut läsvärd deckare.

Röd som blod känns väldigt aktuell i.o.m. att den handlar om att vara ung i Finland, ryssar, droger och vinter. Huvudpersonen Lumikki har en finlandssvensk pappa, vilket jag ger pluspoäng åt. Sällan skrivs det nämligen så här bra finländska ungdomsböcker med en finlandssvensk som huvudperson. Boken är absolut läsvärd för såväl unga flickor som pojkar. Jag älskade verkligen boken och tänker absolut läsa de två sista delarna i serien.

– Freja

Sök / reservera boken: Salla Silmukka: Röd som blod