Jacob Wegelius: Mördarens apa

mordarens apa2Mördarens Apa är en fantastisk fristående fortsättning på Jacob Wegelius barnbok Legenden om Sally Jones. Boken fick Augustpriset för årets (2014) bästa barn- och ungdomsbok bara för någon månad sedan och förtjänar verkligen priset. Boken har nämligen allt och mer en bra barn/ungdomsbok behöver. Boken är spännande, välskriven, hjärtskärande och historien är alldeles underbar. Du kan inte låta bli att förälska dig i den härliga huvudpersonen, apan Sally Jones.

Boken handlar alltså om Sally Jones, en alldeles enastående apa och hennes äventyr. I början av boken blir Chiefen, Sally Jones vän och kapten, anklagad för mord på en suspekt man vid namn Alphonse Morro. Han blir kastad i fängelse och Sally Jones flyr för sitt liv. Av en slump träffas hon sedan Ana och Senior Fidardo, som hon flyttar in hos. Dessa blir hennes vänner för livet.

Sally Jones lär sig att bygga instrument och lappa strumpor under den tid hon bor hos Ana. Allt är frid och fröjd men en dag får hon nys om att Morro kan finnas vid liv och bestämmer sig på stört att resa iväg för att hitta honom och påvisa att Chiefen är oskyldigt dömd. Äventyren för Sally Jones fortsätter…

Boken är över 600 sidor lång, men förvånansvärt lättläst och spännande. Bokens främsta målgrupp är kanske barn i åk 5-8, men jag tycker att både äldre och yngre kan läsa och tycka om boken. Flera sidor i boken pryds av fantastiska bilder författaren själv tecknat och boken passar perfekt som högläsningsbok.

Jag älskade även den här boken och anser att den absolut förtjänar Augustpriset. Boken var otroligt magisk och spännande. Språket var vackert och levande, att boken är skriven på svenska märks tydligt. Jag rekommenderar boken för alla som vill läsa en lite längre, otroligt spännande och bra äventyrsbok, som man blir varm om hjärtat av.

– Freja

Sök / reservera boken: Jacob Wegelius: Mördarens apa