Andrzej Sapkowski: Noituri

kohtalonHenkilölle, joka rakastaa fantasiaa, seikkailuja, keskiaikaista meininkiä, romantiikkaa ja ennen kaikkea fantasiaa, ja joka on kuluttanut jo loppuun Harry Potterit ja Taru Sormusten Herrasta -sarjan on Noiturisarja mahtava lukukokemus. Puolalainen kirjailija Andrzej Sapkowski loi tämän sarjan 1990-luvulla. Vaikka sarja Noituri ei itsessään ole saanut läheskään yhtä suurta suosiota kuin esimerkiksi edellä mainittu Harry Potter -sarja, on se silti hyvinkin tunnettu pelaajien keskuudessa. Noituri kirjasarjan pohjalta on nimittäin tehty pelisarja The Witcher pc:lle ja konsoleille ja uusin The Witcher (3.) julkaistaan pelinä helmikuussa 2015. Ja tästä syystä kirjasarjasta vinkkaankin.

Noituri-kirjat jaetaan kahteen osioon. Viiteen romaaniin ja kahteen novellikokoelmaan. Lukijana on hyvä aloittaa kahdesta novellikokoelmasta, jotka ikäänkuin aloittavat koko sarjan. Nämä kaksi ovat Kohtalon miekka (puol. 1992, suom. 2011) ja Viimeinen toivomus (puol. 1993, suom. 2010).

Luin itse kummatkin näistä novellikokoelmista. Ensin Kohtalon miekan ja toisena Viimeinen toivomus -kirjan. Minua hämmensi hiukan se, että toisen kirjan tapahtumat kertovat mitä tapahtui ennen Kohtalon Miekka -kirjaa. Toisin sanoen toinen kirja on ikään kuin flashbackia menneeseen. Mutta kun ymmärsi juonen kulun, olo oli kuin voittajalla.

Kirjojen päähenkilönä toimii Geralt Rivialainen, noituri itse. Geralt on mutantti, joka on muuten ihminen, mutta jolla jokainen inhimillinen ominaisuus on paranneltu. Geralt osaa myös taikoa, ja käyttääkin ominaisuuksiaan hyväksi tappamalla hirviöitä ja mutantteja rahasta. Geralt saattaa olla yksinäinen susi, joka ei muista ihmisistä juurikaan välitä, mutta silti hänelläkin on heikko kohtansa; Velho Yennefer, jonka luonne vastaa Geraltin luonnetta täydellisesti. Kuten olettaa saattaa, Geralt ja Yennefer ovat rakastuneita, mutta oman ylpeytensä ja yksinäisen luonteensa takia, he pikemminkin vain jäävät kaipaamaan toisiaan, kuin aloittaisivat yhteisen elämän. Hirviöntappobisneksen vuoksi Gerlat on kohtuullisen tunnettu ihmisten keskuudessa, mutta harva tosiaan kuitenkaan tuntee häntä. Muutama ihminen kuitenkin onnistuu tässä ja heistä ensimmäinen tavataan jo aivan Kohtalon Miekka -kirjan alussa. Hän on Valvatti. Laulun- ja runontekijä jonka Geralt on tuntenut pitkään. Valvatti on huoleton maailmaakiertävä mies, josta kirjan mittaa kuuluu paljonkin. Kolmas Geraltille tuttu ystävä on Ciri. Ciri on tyttö, joka on jäänyt orvoksi ja asunut siitä asti metsässä. Hänet kuvataan hyvin sotkuiseksi nuoreksi tytöksi, joka omaa myös taikuuden. Geralt arvostaa Ciriä myös suuresti tämän nokkeluuden ansiosta.

Henkilökuvaus ja henkilöiden väliset selkkaukset ja tapahtumat kirjoissa ovat hienosti toteutettuja, ja saavat henkilöt vaikuttamaan aidoilta keskiajan ihmisiltä. Jossain kohdissa tulee myös vastaan sanoja, joita ei itse välttämättä edes tunne (heti kirjan alussa: “biretti”) Hetken googlaamiseen jälkeen sanan merkitys kuitenkin selviää. Kirjojen lukeminen on mielekästä, sillä kirjoissa on ripaus mustaa huumoria ja selittämättömäksi jääneitä lausahduksia hyvällä maulla tietenkin. Suosittelen siis kirjoja kaikille, jotka arvostavat laadukasta fantasiaa ja jotka haluavat kokea unohtumattoman seikkailun Geraltin, ja tämän ystävien kanssa.

– Jenni

Hae / varaa kirja: Andrzej Sapkowski: Noituri-sarja