Veronica Roth: Divergent

divergent2Divergent är skriven av Veronica Roth och den är första boken i hennes dystopiska science fiction-trilogi. Den andra boken heter Insurgent och har redan sålt över 1,5 miljoner exemplar över hela världen.

Vi är långt inne i framtiden och världen har förändrats efter ett långvarigt krig. I Beatrices hem stad Chicago är invånarna indelade i 5 olika falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. För att upprätthålla freden, det finns dock de som inte hör till någon falang. De är falanglösa och lever på stadens gator i extrem fattigdom, de äger inget och lever av det som andra människor ger till dem.

Beatrice är osjälvisk vilket betyder att hon inte får egna sig åt egna nöjen som att klä sig i de finaste kläder eller se sig i spegeln.

I en viss ålder får alla ungdomar välja en falang de vill tillhöra. Många väljer sin födelsefalang men det finns de som väljer en annan. Före valceremonin gör man ett test som säger vad man passar bäst till. När Beatrice gör testet är test resultaten oklara. Hon får inte veta vad som är farligt med det men hon får inte säga åt någon att hon är…….

Beatrice väljer att bli tapper och byter sitt namn till Tris men det visar sig att hon får jobba hårt att inte bli falanglös.

Till boken hör enorm spänning för lite äldre flickor ock pojkar för vissa scener i boken kan vara ganska hemska, den är dessutom ganska lång och kan till viss del vara lite svårläst men när man väl kommit igång vill man bara förtsätta läsa. Boken innehåller också romantik och vänskap och har mycket visdom inom sig.

Jag tyckte att boken var bra skriven, fastän det fanns några svåra ord förstod man ändå handlingen och budskapet i boken och hindrade mig inta att läsa vidare och knappast dig heller för du måste ju läsa boken och få veta hur det går, eller hur.

– Kalle

Sök / reservera boken: Veronica Roth: Divergent