Ruta Sepetys: Färgen på drömmar

Färgen på drömmar1

Året är 1950 och vi rör oss i New Orleans franska kvarter där Josie Moraine bor. Hon har oftast en pistol fastspänd vid benet dold under hennes kjol, när hon rör sig mellan sina två jobb; ett som försäljare i bokhandeln och ett på bordellen där hennes mamma arbetar som prostituerad. Josie längtar bort efter ett liv som collagestuderande, men när mamman flyr med en gangster och ett mord begås vänds hela Josies tillvaro upp och ner och drömmen om collage är med ens längre bort än någonsin. Vid sin sida har hon dock Willie, bordellägarinnan som agerar mamma åt Josie och Partik som är bokhandelägarens son.

Vi får alltså följa med den härligt smarta tjejen Josie i hennes liv u ​nder ca ett års tid, när hon längtar bort från New Orleans, har kärleksproblem och försöker samla in pengar för ett bättre liv. Boken är en fantastisk historia och man känner exakt vibbarna från staden och från en svunnen tid. Det är nästan som om man går på de halvsunkiga gatorna och rör vid husväggarna. Personerna är härliga och man får genast en egen relation till dem, alla vet vi t.ex. hur den snygga unga blomsterhandlaren, som är bra på att meka med bilar, ser ut…

Det är svårt att slita sig från boken, när man väl börjat läsa och den är inte svårläst heller. Jag gillade boken och de olika vändningarna den gjorde och framför allt gillar jag Ruta Sepetys sätt att berätta. Det här är hennes andra bok,som nyligen utkommit på svenska och jag rekommenderar både den här boken och den första hon skrivit; Strimmor av hopp.

– Freja

Färgen på drömmar2