Näyttely Kemiössä: Arkipelag Workshop

MEMENTO ILLUSIA Lasten JULLARI pohjaArkipelag Workshop & Kemiönsaaren lapset: Memento Illusia – lasten näyttely

2.10. – 30.10. 2013

Memento Illusia– lasten-näyttely on jatkoa Turussa Brinkkalan Galleriassa vuonna 2012 esillä olleeseen
Memento Illusia näyttelyyn. Kemiönsaarelaiset taiteilijat Aino Toivettula, Sara Ilveskorpi ja Laura Naukkarinen käänsivät tuntemamme lainalaisuudet päälaelleen Yrjö Kokon kirjan
Pessi ja Illusia teemoja käsittelevillä monitaideteoksillaan joissa musiikki, fotoetsaukset ja lasiveistokset johdattavat matkalle illuusioiden maailmaan.

Nyt on lasten vuoro esittää oma näkemyksensä Pessi ja Illusia sadusta. Syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana on usea Kemiönsaaren lapsiryhmä kuvataidekoulussa ja esikoulu Pjonkiksessa tutustunut Arkipelag Workshopin taiteilijoiden kanssa Pessi ja Illusia satuun sekä Memento Illusia näyttelyyn ja työstänyt niiden pohjalta teoksia omista luontokokemuksistaan erilaisin tekniikoin. Teoksista on koottu aluksi näyttely Turun Brinkkalan Ullakkogalleriaan, joka oli on auki yleisölle 31.5.- 30.6.2013. Nyt näyttely saapuu vihdoin Kemiönsaarelle.

Kun pieni keijutyttö Illusia laskeutuu sateenkaarta pitkin maan pinnalle, hän kohtaa aivan uuden maailman. Hän tutustuu Pessiin, pieneen peikonpoikaan, ja moneen eri metsän asukkiin.
Kuten Illusia, tutustuvat myös lapsiryhmät metsän salaisuuksiin kurkistamalla ”suurennuslasilla” havujen ja heinien siimekseen. Ja mitä sieltä löytyykään…ötököitä, pieniä satumaisia keijuja ja komeita kotkia. Eräs poikaryhmä löytää metsän siimeksestä Pessin lisäksi myös metsätraktorit, suuret halkopuut ja metsätyökoneet. Toisten lasten kuvissa saavat eläimet suurta huomiota tai käsinukeiksi muovautuneissa hahmoissa Pessi ja Iluusia ihan uudenlaisen habituksen. Jokaisen lapsen kokemus on erilainen ja luontonäkemys omanlaisensa.

Lapsille luontosuhde muodostuu kokemuksista ja elämyksistä, tiedosta ja toiminnasta. Taide on lapsille luontainen ja oivallinen tapa lähestyä erilaisia ilmiöitä ja tätä kautta hahmottaa ympäröivää todellisuutta. Tutustumalla uusiin taidetekniikooihin, työskentelemällä taiteilijoiden ateljeessa ja yhdistelemällä erilaisia materiaaleja lapsen oma taidekuva vahvistuu. Samalla muistiin piirtyy uudenlainen jälki siitä mitä on nähnyt ja kokenut.

Tässä näyttelyssä lasten kuvat luonnosta yhdistyivät fantasiaan; omaan tarinaan ja satuun. Taidetehtävien kautta lasten ympäristö- ja luontosuhde näyttäytyy pienenä metsäretkenä; kuvamuistiinpanoina ja luonnoksina, sekä tarkempina tutkielmina. Lähtökohtana metsäretkelle ovat olleet Pessin ja Illusian tarinan siivittämät lasten omat ympäristöön liittyvät mielikuvat, fantasia, ilmiöt ja tapahtumat, sekä lasten aikaisemmat tiedot, taidot ja kokemukset luonnosta.

Näyttelyssä on esillä 4-16 vuotiaiden Kemiöläislasten ja nuorten teoksia, jotka ovat toteutettu useassa eri ryhmässä, ja usean opettajan yhteistyönä Arkipelag Workshop ry:n taiteilijoiden, Kemiönsaaren kansalaisopiston kuvataidekoulun ja päiväkoti Pjonkiksen kanssa. Näyttelyn teokset koostuvat piirustuksista, metalligrafiikasta, keramiikasta, maalauksista sekä teatterinukeista.

Ryhmiä ohjaamassa ovat olleet Inge-May Koskelin, Sari Kippilä, Lotta Leka, Aino Toivettula, Petra Kallio, Sara Ilveskorpi, Juha Kortevuori, Liisa Ilveskorpi ja Leila Larrio.

Kiitos avustuksesta: Svenska Kulturfonden ja Taiteen edistämiskeskus